Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgarnas köpta stödtrupper

Tio miljoner kronor. Tänk så många enskilda man måste övertyga och värva för sin sak, om man skulle få den summan till att propagera för det man tror på. Vad mycket lättare det är om man har en hel bransch bakom sig, när man propagerar för sitt.

Det är vad vi nu upplever när restaurangbranschens arbetsgivarorganisation Visita lägger tio miljoner på en annonskampanj som påstår att sossarna vill göra unga arbetslösa.

De borgerliga är inte dumma. De lägger ett selektivt stöd till en bransch och får valarbetare tillbaka, inte i form av enskilda väljare, utan i form av stort ekonomiskt stöd. Dessutom får de politiker som infört det hela höga positioner. Centerns Maud Olofsson blir till och med styrelseordförande i Visita i slutet av april.

Tro inte att det kommer att stoppa här.

Vi har många avreglerade branscher där företag känner sig hotade. Järnvägens moras är uppenbart för de flesta. Men de som tjänar pengar där oroar sig säkert för den dag då ordningen återställs. Och de kommer att ha pengar att lägga på kampanjande även om väl ingen tjänar stora pengar i detta moras i dag.

I skolan är det annorlunda där plockar man ännu ut hundratals miljoner på sina håll. Där kommer de borgerliga att ha ännu mer att hämta.

Apoteksbranschen, vården listan kan göras lång, så lång att den faktiskt kommer att skapa politiska problem.

Om vi återgår till Visitas kampanj dubbelstöten så handlar det om att sossarna vill ta bort momsrabatten för branschen och rabatten för att anställa unga.

Orsaken är att åtgärderna är så ineffektiva. Andelen unga i branschen har inte ökat. Man skulle få betydligt fler jobb genom att anställa lärare eller vårdpersonal direkt i stället.

För varje jobb som skapats skulle man kunna anställa tre lärare. Så dåligt fungerar dessa subventioner. Därav namnet på SSU:s betydligt billigare motkampanj på nätet, Trippelstöten.

Jag är inte dummare än att jag förstår att en subventionerad bransch försvarar sina subventioner. Men när de inte uppnår sitt syfte måste det vara rätt att ompröva dem.

Finanspolitiska rådet, Konjunkturinstitutet, Ifau, och Ekonomistyrningsverket har stora invändningar. De jobb som tillkommit är dyra och många skulle ha tillkommit ändå. De kan ha flyttats från andra branscher. Arbetsförmedlingen är kritisk och menar att pengarna borde satsas på de ungdomar som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Alltså precis det sossarnas förslag går ut på.

Avregleringspolitiken har inte gett de borgerliga nya argument, men väl ekonomiska resurser. Det är ännu en avigsida med det hela.

Svante Säwén