Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgare har fel

På det ekonomiska toppmötet i Davos i februari 2013 basunerade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ut att de knappt fanns några svenska industriarbetare kvar. De är basically gone som han uttryckte det.

Ändå är 1 miljon människor direkt eller indirekt sysselsatta i industrin. Exporten står för nästan hälften av Sveriges Bruttonationalprodukt. Det är fler anställda inom industrin än någon annan näringsgren i privat sektor. Dessutom är industrin oerhört viktig ur ett regionalt perspektiv.

Den moderatledda regeringens okunskap och ointresse för industrin kommer i längden vara förödande för Sverige. Vi behöver en regering som inser värdet av en stark industri, som förstår att industrin är loket som drar välfärden. Regeringens näringspolitik har inskränkt sig till enorma satsningar på att det ska bli billigare att gå på krogen och att vi sköta om städningen hemma hos varandra för att på sätt få RUT-avdrag.

Vi tror inte att detta är rätt väg att möta framtiden. Vi är övertygade om att industrin kommer att kunna spela en fortsatt viktig roll för sysselsättningen och välfärden i Sverige. Men då krävs det också en aktiv industripolitik för jobben, för industrin och för Sveriges framtid.

För att stärka industrin har vi tagit fram ett antal punkter för nyindustrialisering av Sverige. Mycket kan klaras av inom företagen i samarbete med de fackliga organisationerna, men staten har en nyckelroll inom ett antal vitala områden.

Industrin och industriarbetarna behöver en ny regering. En regering som tar den svenska industrin på allvar.

Vi behöver en stark socialdemokratiskt ledd regering.

Leif Wiklund, IF Metall Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel