Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borde vara ett lätt val

Många av landets kvinnor har inte bestämt sig hur de ska rösta i riksdagsvalet. Enligt en Sifoundersökning är 50 procent av de kvinnliga väljarna osäkra, jämfört med 30 procent av de manliga väljarna. Med tanke på att kvinnor har förlorat mest och vunnit minst på regeringens politik, är resultatet förvånande. Några exempel.

¤ Skattesänkningarna gynnar främst höginkomsttagare, varav de flesta är män.

¤ De massiva skattesänkningarna har finansierats genom försämringar i socialförsäkringarna, till exempel sjukförsäkringen. Förra året var det 75 procent fler kvinnor som fick sjukpenning än män.

¤ Taket i föräldraförsäkringen har inte följt med prisutvecklingen, vilket mest missgynnar kvinnor eftersom de tar ut lejonparten av föräldradagarna.

För ensamstående kvinnor blir de negativa effekterna extra kännbara eftersom de oftare är föräldralediga, sjuka och arbetslösa.

¤ Historiskt har utbyggnaden av den offentliga sektorn setts som en nyckel till kvinnors frigörelse och ekonomiska oberoende visavi sina män.

Regeringen har prioriterat skattesänkningar före höjda statsbidrag till kommuner och landsting, vilket drabbar kvinnor på flera olika sätt. Att kvinnor inom offentlig sektor är överrepresenterade i sjukstatistiken är knappast en slump; när hemtjänstpersonalens schema är så pressat att det inte ens finns tid för att förflytta sig mellan två olika boenden, ja då blir man utbränd. Först stressar alltså kvinnorna sönder sig, sedan straffas de ekonomiskt för att ha blivit sjuka!

¤ Regeringen hävdar att privatiseringarna inom välfärden har gett kvinnor större valfrihet och bättre framtidsutsikter. Men inget tyder på att lönerna ligger högre inom de privata välfärdsföretagen. Vinsterna som genereras tillfaller inte kvinnorna på golvet, utan hamnar i fickorna hos några få i toppen. Som ofta är ... män.

Adderar man Kristdemokraternas käpphäst vårdnadsbidraget till listan – en reform för att stimulera fler kvinnor att välja hemmafrubanan – blir det nästan övertydligt: regeringen Reinfeldt är renons på jämställdhetspolitiska ambitioner. Sveriges kvinnor borde därför stå inför ett lätt val.