Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boplundrarliga åtalas för grova brott i Stekenjokk

Stora samlingar med ägg från fridlysta fåglar har hittats hos tre boplundrare som nu åtalas för grova brott i Stekenjokkområdet i norra Jämtland.

Stekenjokk är en av flera platser som återkommande fått besök av männen. När det stod klart att boplundrare besökt området infördes tillträdesförbud under häckningsperioden förra året.

Sedan dess har utredningen rullat på. Nu när den blivit klar visar det sig också att många platser i Härnösand har fått besök i samband med att ägg tagits ur fågelbon.

De åtalade männen är bosatta i Härnösand, Vingåker och Harestad i Göteborgsregionen.

– Det gemensamma har varit intresset för ägg och det finns olika forum på internet som knyter samman personerna, enligt åklagare Stig Andersson som hållit i den svenska delen av utredningen.

Finska polisen har tidigare jobbat med en annan del. Hos en person i Finland hittades och beslagtogs omkring 10 000 skyddade fågelägg. Även den härvan har vissa kopplingar till ägg som tagits i Stekenjokk.

Samlarna säljer och byter ägg med varandra.

Bilden som växer fram ur den stora polisutredningen med anknytning till Stekenjokk är att de tre åtalade männen struntat i skyddsvärdet hos de fridlysta fåglarna, när de bestämt sig för att åka till en plats och ta ägg.

Åklagare Stig Andersson bedömer att det handlar det om brott som skett systematiskt, vanemässigt och i stor omfattning.

Misstankarna gäller grova jakt- och artskyddsbrott under åren 2003-2010.

Enligt Stig Andersson har ingen av männen medgett att de ägnat sig åt brottslig verksamhet. Därför har man under lång tid samlat bevis som ska räcka för att binda männen till olika platser, där de gjort ingrepp i fredade fåglars bon.

– Det är inte ovanligt att alla tre besökt en plats och då har det varit en slump vem av dem som tagit äggen, konstaterar Stig Andersson.

En av männen åtalas även för grovt artskyddsbrott, på grund av misstankar om att han handlat med fågelägg från hotade, sällsynta eller annars skyddsvärda arter.

I Stekenjokk har exempelvis kullar med ljungpipare, strandpipare, kärrsnäppa, ängspiplärka, kärrsnäppa, jorduggla med ägg och ungar, fjällabb och mosnäppa fått besök.

Av ett tilläggsprotokoll, där platsangivelsen är hemlig, framgår vidare att två av männen misstänks för att ha besökt en kull berguv och tagit två ägg ur boet. Den tredje i ligan misstänks ha hjälp till.

Har ni kommit fram till någon siffra när det gäller beslag och antalet ägg?

– Nej vi har inte räknat men det är åtskilliga tusen ägg, konstaterar Stig Andersson.

– De misstänkta har inte varit i Stekenjokk i alla år utan det här har pågått i de närområden där männen är bosatta. Öland finns också med som ett område.