Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bönderna i Norrland får mer bidrag

Regeringen hoppas kunna höja bidragen till bönderna i Norrland. För en mjölkbonde med 60 kor förändringen innebära ett ökat stöd på 150 000 kronor.

Efter förhandlingar med EU-kommissionen har Sverige fått igenom ett förslag som ger oss möjlighet att styra bidragen till landets jordbruk på ett friare sätt än tidigare. Det innebär till exempel att bidragen kan spridas på ett annat sätt mellan olika regioner i landet men också mellan olika typer av jordbruk. Det nya sättet att fördela bidrag på innebär att Sverige kan komma åt jordbruksstöd som annars skulle ha gått förlorat.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen så är ambitionen att använda de frigjorda bidragspengarna för att stödja matproduktion i Norrland. Enligt en uträkning som regeringen har gjort så kan de nya bidragsmöjligheterna ge relativt stora intäktsökningar för vissa Norrlandsbönder. Exempelvis kan en mjölkbonde med en genomsnittlig produktion från 60 kor få upp till 150 000 kronor i ökade bidrag per år.