Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bondepraktikantill heders igen?

Vi har inte mycket att hoppas på om man ska tro gamla talesätt.

URBAN, VILHELMINA, BEDA skola sommaren leda heter det, och just de dagarna för någon vecka sedan var det kallt och blåsigt. Så det så! Och maj har varit kylig de sista fem åren enligt mina nog så ovetenskapliga anteckningar.

”April våt och maj kall fyller bondens lada all”, är ett annat talesätt, förmodligen från Bondepraktikan. Den var ju forna dagars SMHI och spådde väder i århundraden. Sen fanns ju en och annan klok gubbe som kunde se framtida väderlek i fiskens inälvor.

Men vi fortsätter med spådomarna: om Erik går i ax, ska Olof ge kaka. Med andra ord, om våren är nådig blir det tidig skörd. Men Erik-dagen brukade ge en köldknäpp så här norrut. Göken skulle komma så här dags och så många rop som ungmön hörde göken första gången, lika många år skulle hon förbli ogift. Idel tråkigheter, alltså!

Men juni, då, sommarmånaden, då kommer väl det vackra vädret? Jo, förallandel, en häftig värmebölja emellanåt, men hur många midsommaraftnar har inte regnat bort? Och den 22:a vänder solen sin bana. ”När solståndet är förbi upphöra träden att växa och då böra häckarna klippas”, skrev Linné på sin tid.

Det svenska namnet på juli är hömånad. Enligt Bondepraktikan ska man denna månad inte dricka starkt; man ska vakta sig för mycken sömn, svettbad, het mat och okyskhet. Så hör sen!

Fruntimmersveckan har dåligt rykte. Den brukar vara rik på nederbörd. Margareta gråter, sägs det. Och inte nog med det. Efter denna sorgesamma vecka blir det än värre: den 27 juli infaller sjusovardagen. Regnar det då, är det klippt sju veckor framöver. Regn, regn idel regn.

Men allt är inte bedrövligt! Tänk, alla ljusa sommarnätter, syrendoft, iskalla bad i sjön, blåbär och hallon, blomprakt i trädgårdar och på balkonger, semester och samvaro.

Om fågelsång och andra härligheter skriver Heidenstam:

När människorna sova

vid sommarnattens sken

Och tusen röster lova

sin fröjd från gren till gren,

Då purpras lingonriset

av stilla skyars gull;

Då hägrar paradiset än

över jordens mull.