Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bond"-publik vaktas med nattkikare

Annons


Biobesökarna på Bond-filmen "Quantum of solace" övervakas med mörkerglasögon. För att motverka illegal spridning av filmen har filmbolaget köpt in övervakningsutrustning till 149 biografer i landet.

Det låter som något som är hämtat från en Bond-film. I 149 av Sveriges biografer har personalen försetts med övervakningsutrustning för att kunna övervaka biopubliken.

-Men det här är ingen pr-grej, tro mig, det är bara rent självförsvar, säger Zoran Slavic, vd för filmbolaget Sony Pictures.
Unik i sitt slag

En så rigorös säkerhetsövervakning har aldrig tidigare förekommit i samband med filmvisningar i Sverige. Filmbolagets unika beslut beror på att Sverige tillsammans med Frankrike och Storbritannien var de första länderna att ha premiär för "Quantum of solace". I exempelvis USA har filmen premiär först två veckor senare.

-Det är roligt att få vara först med något, även om det innebar en enorm säkerhetsapparat. Men vi tyckte det var värt att köpa in glasögon för att svenska folket skulle kunna se filmen före andra, säger Zoran Slavic.

TT Spektra: Men ska biobesökarnas personliga integritet offras i filmbolagens jakt på nätpirater?

-Personen med mörkerglasögon står vid sidan och stör inte biopubliken - och publiken informeras i förväg. Det är inget man spelar in, det är en sorts nattkikare som inte stör på något sätt, säger Zoran Slavic och fortsätter:

-Det här är ett sätt för biograferna att överleva i Sverige. Om ni vill ha några biografer i landet så att de inte måste stänga i de minsta orterna är det här ett sätt att inte hjälpa piraterna.

TT Spektra: Har ni hittat några som försökt spela in filmen i biosalongen?

-Det vill jag inte prata om, det är en intern..., det vill jag inte förmedla vidare. Det pågår en del utredningar... men inte vad jag vet i Sverige, så kan vi säga.
Kan bli aktuellt igen

Zoran Slavic vill inte heller avslöja hur mycket pengar Sony Pictures har lagt ned på säkerhetsutrustningen. På frågan om övervakning med mörkerglasögon kommer att bli en vanlig syn på biograferna i framtiden svarar han svävande:

-Om man har ett så unikt tillfälle att få visa filmen först i hela världen. Det som var avgörande var att vi fick visa den först. Om någon laddar ner filmen förstör man möjligheten att Sverige skulle kunna vara först igen.

Mer läsning

Annons