Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bomberna är ingen illusion

När amerikanska trupper ryckte fram för att inta Bagdad 2003 gjorde Saddam Husseins informationsminister Mohammad Said Al-Sahaf fruktlösa försök att förneka det som hände. Hans officiella uttalanden blev allt mer desperata:

"We have them surrounded in their tanks".

"They are lost in the desert".

Och den mest bisarra av alla:

"They are not in any place. This is an illusion!"

Parallellt med ett krig som förs med bomber pågår alltid ett propagandakrig. Mohammad Said Al-Sahaf förlorade sitt stort, men har själv gått till historien under smeknamnet Bagdad Bob.

I dag är krigspropagandan mer förfinad. Israel satsar stora resurser på att påverka den allmänna opinionen i Europa och USA genom att utbilda sina talespersoner i vad de får och inte får säga. En hemlig rapport som läckts till tidskriften Newsweek avslöjar strategin. Rapporten beställdes av israelerna efter förra Gazakriget och är författad av en amerikansk, republikansk partistrateg vid namn Dr Franz Luntz.

Ett av hans viktigaste råd till den israeliska regeringen: Dölj att ni egentligen inte vill ha en tvåstatslösning. Majoritet av amerikanerna vill nämligen det.

Dr Luntz trycker särskilt på hur viktig tonen är hos den som talar om Israelfrågan. En talesperson måste alltid uttrycka empati för båda sidor. Först när hen uttryckt sympati för bomboffren i Gaza kommer de tveksamma, "de påverkbara", att börja lyssna och möjligen låta sig påverkas.

Argumenten måste anpassas till målgruppen. Amerikaner håller oftast med om att Israel har rätt att försvara sina gränser. Men undvik att precisera var gränserna ska gå med hänvisning till 1967, varnar Dr Luntz. Då sjunker stödet drastiskt.

Prata heller inte om att israeler och palestinier ska leva "åtskilda men jämlika", råder han. Det påminner för mycket om rasåtskillnaderna i USA på 1950-talet och apartheidsystemet i Sydafrika på 1980-talet. Säg hellre att palestinierna "kräver" landområden inne i Israel. Människor som ställer krav är inte populära i USA, enligt Dr Luntz.

Mycket tyder på att israelerna påverkats av Franz Luntz rapport. Politiska bedömare ser en klar skillnad mellan dagens talespersoner som ständigt beklagar palestiniernas lidande, jämfört med deras föregångare som verkat fullständigt likgiltiga. När premiärminister Natanyahu berättade att Israel tänkte trappa upp konflikten genom att sätta in nya trupper i Gaza klädde han det i ord som "fred" och "trygghet".

Genom att framställa sig själva som mindre aggressiva än sina egna krigshandlingar hoppas israelerna vinna omvärldens sympatier.

Då gäller det för omvärlden att se till fakta. Och fakta är att Israel har bombat sjukhus, skolor och dödat tusentals oskyldiga civila. Det är svårt att dölja ett sådant övervåld. Bomberna är ingen illusion.