Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bom stoppar rattfulla

En alkolåsbom vid utfarten från campingplatsen är den senaste metoden att utrota alkoholrelaterade trafikolyckor.

Sedan september 2009 har Caravan Club satt upp bommar vid tre campingplatser, Norrviken utanför Båstad, Tandådalen i Sälen och Örlenbadet i Tibro. Fler står på tur, närmast Silvköparen i Sala.

- Våra sektioner är intresserade, vi har 37 campingplatser och vi ser detta som ett viktigt sätt att framhålla hur viktigt det är med nykterhet i trafiken. Med bommen blir det blir diskussion i förtälten, säger Bill-Arne Andersson, ordförande i Caravan Club.

Bommen, som sitter vid utfarten från campingen fungerar så att man för att köra ut måste blåsa i en alkometer. Blir man inte godkänd förblir bommen stängd och ett larm går till den ansvarige. Att bli utsatt för denna nesa kan den osäkre bilisten undvika genom att först testblåsa i en alkometer på campingens reception. Blir det rött kan man lösa situationen genom att vänta några timmar eller låta någon annan köra.

Prototypen till alkolåsbomen är framtagen av MHF:s utvecklingsavdelning, och det är MHF som åker runt och kalibrerar utrustningen. De 60 000 kronor styck som de tre första bommarna kostade bidrog dåvarande Vägverket, numera Trafikverket med.

- Vi ansökte om mer pengar till fler bommar, men fick avslag, säger Bill-Arne Andersson.

Speciellt med tanke på ungdomen är han mån att minska rattfylleriet.

- Statistiken säger att många ungdomar omkommer i trafikolyckor, särskilt nattetid påverkade av alkohol och droger.

Information kan vara lika viktig som bommen. Bill-Arne Andersson berättar att de ansvariga i Caravan Club vid stora samlingar och festligheter berättar om alkolåsbommen och alkomätaren. Det gör folk uppmärksamma. Man försöker också styra stora sammankomster till fredagskvällen så att festdeltagarna är trafiksäkra i slutet av helgen.

I Tyskland, där Bill-Arne Andersson befinner sig när vi når honom har han inte träffat på några alkolåsbommar.

- Jag har inte sett något liknande utomlands, vi är nog unika, säger han. Men vi har tagit upp frågan i Nordiskt Campingråd, och där är de intresserade, särskilt norrmännen.

Annica Brenander,
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se