Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boliden får förlängning, trots allt

Tio år är mera än nog, anser Bergstaten och avslår Boliden Minerals ansökan om förlängning av tillstånd. Förvaltningsrätten påpekar att gruvnäring tar tid och bifaller bolagets överklagan.

Bolidens Mineral AB har nekats av Bergstaten att få fortsätta leta mineralfyndigheter i Tåsjö, på det så kallade Doroteafältet. Bergmästaren avslog ansökan på grund av att ärendet dragit ut för långt på tiden, nämligen i tio års tid: "Undersökningstillstånd beviljades 1 mars 2000 med giltighetstid om tre år. Giltighetstiden har därefter förlängts med ytterligare sju år...". Bergstaten anser inte att förlängningen skulle ha använts till fortsatta undersökningar, utan i stället till att slutföra undersökningar som skulle leda till ansökan om koncession.

Förvaltningsrätten är av annan mening, och bifaller den överklagan som Bolidens Mineral har lämnat in. Man förlänger undersökningstillståndet i ytterligare ett år, till den 1 mars 2011, med motiveringen att tiden från fältprospektering till igångsättande av brytning är lång, och att det behövs långsiktighet för att utveckla en lönsam gruvverksamhet.