Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böle byskola växer

Från 950 till 1600 kvadratmeter. Böle byskola som kommunen ville lägga ner byggs nu ut och är på väg att bli nästan dubbelt så stor.

Annons

Bygget har pågått sedan september och i mars väntas den nya skolan stå klar. Det blir två nya klassrum, restaurang och kök samt personalutrymmen. Totalt är det 500 kvadratmeter som byggs till. Den gamla och nya delen kommer inte att sitta ihop utan det blir två skolhus på gården.

– Vår ambition är att tillhandahålla en skola för bygden. Det byggs ju otroligt mycket här just nu så vi behövs. När vi tog över skolan hade vi 63 elever, nu finns det 102 och vi bygger för att 140 stycken ska få plats, säger Eva-Märet Nordenberg, rektor på Böle byskola.

När skolan är färdig kommer matsalen också att fungera som en restaurang dit vem som helst kan komma och äta lunch.

– Vi kommer att börja laga egen mat från grunden med lokalproducerade råvaror och kommer då även att anställa en kock. Förutom att skolbarnen kommer att äta sin lunch här finns det också möjlighet för allmänheten att komma hit och äta eller köpa lunchlåda, säger Eva-Märet Nordenberg.

Den nya skolan finansieras helt genom vanliga banklån. Janne Johansson, en av styrelsemedlemmarna, berättar att det är svårt att få bidrag.

– På kommunen tycker de att vi är för nära ett privat företag. Hos privata föreningar som vi sökt pengar hos säger de att vi är för nära kommunen.

Efter att kommunen sagt nej till pengar för utbyggnaden har skolledningen i Böle fram till den 25 november på sig att överklaga till förvaltningsrätten i Härnösand. Hur de ska göra är ännu inte bestämt.

Hela bygget kommer totalt kosta runt sju miljoner kronor.

– Vi pressar priserna så gott det går och förhandlar med varje entreprenör och driver bygget själv, förklarar Eva-Märet Nordenberg.