Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bolånetaket inget problem - men ekonom varnar för bostadsbubbla

Det nya bolånetaket verkar inte ha lett till några finansieringsproblem för de som vill köpa hus. Bankerna har hittat nya lösningar. Men vissa varnar för att de höga priserna kan ha skapat en bubbla.

Annons

Bankekonomen Pär Magnusson är nordisk chefsanalytiker på Royal bank of Scotland. Han anser att den svenska bostadsmarknaden har utvecklats så snabbt att det kan handla om en bubbla.

– Det finns en ganska stor risk att priserna börjar komma ner nu, med kommande räntehöjningar och bolånetaket. Det finns absolut fallhöjd, säger han.

Pär Magnusson säger att de svenska bostadspriserna är högst i världen om man ser till vilka inkomster köparna har. Han efterlyser därför fler åtgärder som det bolånetak som nyligen infördes av finansinspektionen.

Bolånetaket innebär att en bostad bara bör belånas till 85 procent av värdet. Alltså att köparen måste ordna en annan typ av finansiering för de resterande 15 procenten. Men det har hittills inte lett till några svårigheter för husköparna säger Lars Andersson som jobbar på Länsförsäkringar bank i Jämtland.

– Bankerna generellt har hittat andra möjligheter att låna ut pengar som inte är kopplade direkt till fastigheten, säger han.

Ett sätt att finansiera bostadsköp utöver bolånetaket, berättar Lars Andersson, är helt enkelt att bankerna lånar ut pengar utan någon speciell säkerhet.

– Kunder som har en god ekonomi men inte ett kontant belopp att lägga in på ett husköp, där brukar det inte vara något problem att lösa med ett blankolån.

Lars Andersson konstaterar däremot att det kanske inte var så finansinspektionen resonerade när man införde rekommendationen om ett tak på 85 procent.

– Vi vill ju inte ta för stora risker men man ska inte heller sticka under stol med att det här är ett sätt för oss banker att tjäna pengar.

Ett annat sätt för de som inte har någon egen finansiering att lägga på ett hus är att ta hjälp med säkerheten.

– Många har löst det genom att belåna någon förälders fastighet. Det är ju egentligen det bästa sättet. Då får vi en säkerhet och köparen låga räntekostnader, säger Lars Andersson.