Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boktipset

Janne Josefsson och hans grävande kamrater skrämmer livet ur mången höjdare med fin titel och skum verksamhet men jämfört med Günter Wallraff är han en stillsam västanfläkt.

Wallraffs bok ”Rapport från vår sköna nya värld” (Norstedts) är en obehaglig och skrämmande läsning. Den hamnade hos mig ungefär samtidigt som Maciej Zaremba i DN publicerade en artikelserie om vuxenmobbning och det svenska arbetslivets dolda skam. Allt det som Günter Wallraff med risk för sitt liv, sin tid, sin hälsa och personlighet avslöjar finns också i Sverige. Det är exakt samma mönster. Wallraff färgar sin hud och prövar under ett år rollen som somalisk flykting i det mest uppseendeväckande reportaget. Han går på gatufest, söker lägenhet, åker på båtutflykt, försöker komma in på diskotek och restaurang och kontaktar myndigheter. Samma vardagsrasism och aggressivitet möter honom överallt. Wallraff prövar också livet som hemlös uteliggare, som telefonförsäljare på ett callcenter lurar han på folk värdelösa produkter och som extremt lågavlönad och utnyttjad bakar han frallor åt lågpriskedjan Lidl. Allt redovisas med beundransvärd grundlighet och kan sammanfattas i orden ”den starkares naturliga rätt”. Günter Wallraffs undersökande metoder har likafullt ingen kunnat stoppa.

Britt Jakobsson