Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokslut 2013 - minus 54 miljoner!

Minus 54 miljoner eller ett underskott på 172 miljoner, om den så kallade ripsräntan räknas in.
Det visar det preliminära bokslutet 2013, för landstinget i Jämtland.

– Läget är allvarligt, men om man är försiktigt optimistisk, eftersom det handlar om ett preliminärt resultat, har vi ändå halverat underskottet jämfört med förra året, säger landstingsrådet Harriet Jorderud (S).

– Vi har dessutom under 2013 tagit en rad beslut för att vända utvecklingen på ekonomin. I budgetplanen, 2014-2016, kan vi visa på ett överskott på närmare 125 miljoner.

Men bilden som Moderaterna ger av läget är betydligt dystrare.

– Det ekonomiska läget är oerhört allvarligt och blir det ingen förbättring måste vi låna till lönerna inom fyra år, säger oppositionsrådet Christer Siwertsson.

– Eftersom ett underskott på 54 miljoner är ytterst preliminärt, förmodligen blir det mer eftersom vi inte sett än var länstrafiken levererar in. Låt säga att underskottet skulle stanna på 60 miljoner, förra gången stannade det på 100 miljoner.

Harriet Jorderud säger att de gett direktören i uppdrag att ta fram en långsiktig utvecklingsplan för ekonomin och i mars kommer styrelsen att få en inbjudan till en diskussion kring detta arbete.

Hon säger också att det handlar om att få ett ekonomiskt utrymme för att kunna utveckla vården och att det inte är billigt.

Hon pekar på beslut som att ta hem vård från Umeå som ger en besparing på 8-10 miljoner, en förändring av landstingshälsan ger ett antal miljoner, en höjning av högkostnadsskyddet ger tre miljoner och så vidare.

– Men det behövs fortfarande göras effektiviseringar och förändringsarbete för att landstingets 3,5 miljarder ska kunna användas på allra bästa sätt, säger hon vidare.

Under tisdagen fick alltså politikerna ett preliminärt bokslut för 2013 presenterat för sig och reaktionerna låter inte vänta på sig. Men det finns en viss osäkerhet fortfarande innan bokslutet kan klubbas, bland annat handlar det om statens åtagande när det gäller läkemedelsbidraget exempelvis.

– Nu hoppas vi att det inte kommer någon kalldusch, det är trots allt en halvering av underskottet från förra året, avslutar Harriet Jorderud.

Men Christer Siwertsson är bekymrad.

– Den ekonomiska kräftgången fortsätter och det är ganska ointressant om det är 54 eller 154 miljoner som redovisas, eftersom det krävs 100 miljoner plus för att ha en god ekonomisk hushållning. Dels för att klara årets förlust, och dels för att börja betala av föregående års ackumulerade förluster, avslutar han.

Fotnot. Ripsräntan = riktlinjer för beräkning av pensionsskuld