Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boksläpp för "Den dolda staden"

Allt det där som händer utan att lämna fysiska spår. Och kanske också sådant som ingen vill erkänna finns. Nu kommer guideboken till det dolda.

November 1992. I huset på Törnstensgränd bultar ett längtande hjärta, nere på Köpmangatan ett annat. Så förhoppningsfullt innan det krossas i gatlyktans sken. Som "vilsen unghomo" söktes kärleken i skydd av mörkret eller bakom en gardin.

Det är Joakim Rindås minne av att vara 17 år i Östersund. Han är uppvuxen i Vaplan och gick gymnasiet på Palmcrantzskolan. Nu bor han i Stockholm sedan många år.

– När jag först mötte titeln Det dolda Östersund hamnade mina tankar genast i de där berättelserna som jag valde att inte dela med mig av när jag bodde där. Det är också en viktig ingång i bokprojektet tycker jag, att erkänna att det finns så många historier, både bakåt i tiden och just precis nu, som aldrig når offentlighetens ljus. Det finns en tröst i det, att vi aldrig är så ensamma som vi kanske tror, säger han.

Joakim Rindås berättelse är bara ett av över hundra vackra, sorgliga, hemska, roliga och anmärkningsvärda minnen som finns samlade i "Den dolda staden – en alternativ guidebok till Östersund", som släpps i dag.

– Boken innehåller en karta och går att använda som en vanlig guidebok, men innehållet är ovanligt, säger Malin Palmqvist som tillsammans med Christina Svärdström är redaktör.

– Många av minnena berör, som Linnéa Jonassons om vänskapen mellan henne och hennes farmor. Av en slump får hon en lägenhet ovanför sin farmors bostad på Prästgatan. De dricker vin och spanar på grannarna tillsammans. Det är jättefint, fortsätter Malin och tillägger att det finns minnen både från stadens centrum och dess ytterkanter. Det äldsta är från 1927.

Fredag eftermiddag blir det releasekalas på Jazzköket med mingel och liveläsning av minnen.

– Och på lördag gör vi en timmes lång stadsvandring mellan minnen i centrala stan. Vi utgår från Gamla Tingshuset, som har genererat många minnen genom åren, säger Malin.