Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokpris till biografi om slavar

Annons


Den amerikanska författaren Annette Gordon-Reed 50-årsfirande fick en riktig känsloklimax. På onsdagskvällen tilldelades hon ett av USA:s förnämsta litterära priser, National Book Award, för boken "The Hemingses of Monticello: An American family". Boken är en biografi över tre generationer i en slavfamilj som ägdes av USA:s tredje president Thomas Jefferson.

Gordon-Reed är den första afroamerikanska författaren som vinner litteraturpriset sedan 1991. I sitt tacktal refererade hon rört till Barack Obamas seger i presidentvalet.

-Det går bara inte att säga vilken underbar november det har varit. Det är fantastiskt att boken kommit ut nu. Folk undrar om jag har planerat det: men det gjorde jag inte. Hela USA - vi är på en härlig resa nu och jag ser fram emot åren som kommer, sade hon enligt New York Tims.

Gordon-Reeds bok segrade i fackboksklassen medan Peter Matthiessen fick det skönlitterära priset för boken "Shadow country" om den laglöse EJ Watson och hans våldsamma slut i träskområdet Everglades. Poesipriset gick till Mark Doty för "Fire to fire: New and collected poems" och barn- och ungdomspriset till Judy Blundell för "What I saw and how I lied".

Mer läsning

Annons