Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokmässan firar med spanskt tema

/
  • Isabel Allende blir ett av dragplåstren på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september.Foto: Eric Risberg/AP/Scanpix

Årets bokmässa i Göteborg den 24–27 september får ett spanskt tema. Mässans 25-årsjubileum firas med en bok.

Annons

Förra året var Lettland bokmässans fokusland. I år riktas strålkastarljuset mot Spanien och spanskspråkig litteratur. Ett efterlängtat tema, enligt bokmässans vd Anna Falck.

– Vi har jobbat för det här i fyra år, säger hon i samband med att årets seminarieprogram presenteras på en presskonferens under tisdagen.

Sedan tidigare är det känt att chilenska superstjärnan Isabel Allende kommer till Göteborg. Nu är det klart att Baskiens store författare Bernardo Atxaga också kommer till Sverige. Lydia Cacho och Andrés Neuman finns också bland det 30-tal spanskspråkiga författare som medverkar i mässans över 2 000 programpunkter.

Tillsammans representerar de den bredd som i dag kännetecknar den spanskspråkiga litteraturen.

– Spanien har en komplex historia och den spanska litteraturen är minst lika komplex. Här finns politik, kärlek, hat, rädsla och stora känslor, säger Marti Manen från Cervantes-institutet, som är med och arrangerar det spanska temat.

Att bokmässan i höst fyller 25 år kommer att märkas både före och under själva mässdagarna. Redan nu samlar nya och gamla mässbesökare sina minnen i en jubileumsblogg och lagom till september kommer ”Boken om Bokmässan”.

– Journalisten Ulf Roos-vald har träffat människor som varit med under åren och berättar vad som hänt bakom kulisserna sedan starten 1985, säger vd Anna Falck och fortsätter:

– Så lång tid har gått sedan Conny Jacobsson och Bertil Falck ordnade den första mässan med 5 000 besökare och Isaac B Singer som det stora dragplåstret.

Nytt för i år är att bokmässan smygstartar redan på onsdagen med fyra gratisseminarier på Göteborgs stadsbibliotek.

Temat är märkesåret 1809, då Sverige och Finland skildes åt. På programmet står diskussioner om krigsåren, men även ländernas nutida förhållande tas upp.

Andra länder som uppmärksammas lite extra är Tjeckien, Singapore och Norge. Bland de mer namnkunniga norska författarna märks Anne B. Ragde, Trude Marstein och Dag Solstad.

Mer läsning

Annons