Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boken om "Lyran" väjer inte för kritiska röster

"Lyran" har överlevt obruten i 150 år. Nu är boken om landets äldsta gymnasieförening för män färdig.

"Ungdomligt oförstånd", "Farbrödraskapsband", "Gymnasieföreningslivet på 1980-talet" och "Talet till kvinnan".

Det är några namn på kapitlen i "Östersunds gymnasieförbund Lyran – De första 150 åren 1864-2014" där flera av dagens lyriker och gamla medlemmar ur föreningen "Lyran Alumni" tecknar sin bild av tiden i förbundet. Även 11 så kallade Lyranvänner får ventilera sina åsikter. 28 bilder, den äldsta från 1875, hjälper också till att väcka minnen till liv tillsammans med den gedigna historiken.

– Boken kommer nog främst att intressera gamla och nya medlemmar, säger redaktören och samordnaren Tage Levin.

För honom, liksom för många andra av länets kulturprofiler, spelade föreningen en stor roll på vägen mot yrkes- och vuxenlivet.

– Vi som var med tvingades prestera och utsattes ofta för olika saker, som att framträda med en egenskriven dikt på scenen. Vi jämtar är ju ofta lite blyga och tillbakadragna så det var en nyttig erfarenhet.

Lyrans kulturprägel är fortfarande stark, även om det inte längre anses obligatoriskt att skriva egna dikter. Det går lika bra att läsa andras texter – eller diskutera film.

– Men just nu jobbar vi för att göra inträdesproven bättre. Tanken är att inkludera poesi- och teateruppträdanden redan där, berättar Gustav Enerlöv, vice ordförande.

Grabbklubben för inbördes beundran långt från den svenska verkligheten? Eller en ansvarstyngd livsinskolning med lyrik, litteratur och musik som grogrund? Åsikterna om ÖGF, precis som om de flesta gymnasieföreningar i dag, går i sär. Tage Levin har inte väjt för kritiska röster i boken.

– Det kändes självklart. Lyran är en öppen och stark förening som tål att höra olika saker, säger han.

Årsbesättningen i Lyran brukar vara omkring 20 personer per år. Totalt finns 1447 medlemmar i förbundets register.

26-27 september anordnas Lyrans 150-årsjubileum på Gamla Teatern för gamla och nya medlemmar.

– Då blir det Lyran-brass, säger Tage Levin.