Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bok om livet på toppen

Annika Helgadotter Påle har skrivit en bok om Ytterbergs historia. Livet på toppen, heter boken och den lär finnas bland julklapparna i många hem i den lilla härjedalsbyn.

Annika Helgadotter Påle fick idén att skriva en bok om sin hemby då hon var med och arrangerade en hemvändarfest 1998. Till den gjorde hon ett häfte som hon kallade "en liten bok om Ytterberg".

– Det här är en utveckling av den, säger Annika Helgadotter som numera är en hemvändare själv då hon jobbar i Oxelösund som bibliotekarie men snart går flytten till Vingåker där hon fått en tjänst som bibliotekschef.

Annika Helgadotter Påle är utbildad historiker och intresset för hur det var en gång i tiden har hon burit sedan barnsben.

– Jag började samla material om byns historia redan som ung och när jag utbildade mig tog det fart på allvar.

– Det går ju inte att säga att det här är fullversionen av det häfte jag gjorde till hemvändaren, men jag är nöjd med resultatet för någonstans måste man sätta stopp. Det ska ju tilläggas att det inte har ambitionen att vara någon fullständig historik över byn utan boken handlar om saker som jag tycker är intressanta, säger Helgadotter Påle.

I ett år har hon jobbat med själva skrivandet, materialinsamlingen har som sagt pågått betydligt längre. Boken har tryckts i 200 exemplar och det är tveksamt om det blir någon extraupplaga om den tar slut.

– Jag har inte fått några bidrag eller någonting, boken har jag bekostat helt själv och målet är att få tillbaka de pengar jag lagt ut. Någon vinst blir det inte och skulle jag ha fått betalt för arbetet som är nerlagt i boken så hade den blivit väldigt dyr.

Även om det inte är någon guldgruva att vara författare så tycker Annika Helgadotter Påle att det är värt mödan. Hon har redan ett nytt bokprojekt i startgroparna.

– Det kan absolut bli fler böcker. Jag har material och en grundhistoria som jag vill berätta. När tid finns ska jag grotta ner mig i den så får vi se vart det bär. Det kan bli en bok i väldigt liten upplaga lokalt men det kan även bli större. Jag ska gå in i arkiven, där trivs jag i dammet, säger Annika Helgadotter Påle.