Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bojkotta Umeå Christmas Market!

Bojkotta Umeå Christmas Market!

Härligt, bara en månad kvar till julafton. Jul är kul. Dessutom är saffran rekordbilligt i år så det blir pengar över till både glögg och julklappar. Allt vore frid och fröjd om bara inte tillvaron saboterades av så många julterrorister.

Talibanernas fäste finns tydligen i Umeå. Köpmännen och fastighetsägarna i Umeås centrum arrangerar för andra året i rad Umeå Christmas Market.

Att kalla ett evenemang för Christmas Market i stället för Julmarknad är lika typiskt som löjligt. Liksom akvariefisken är omedveten om vilket litet akvarium den simmar omkring i, är svensken blind för den anglo-amerikanska ankdammen.

Troligtvis tror arrangörerna att Christmas Market i stället för Julmarknad är nån sorts produktutveckling. Namnet låter bättre och därmed blir arrangemanget – eller eventet som de vill att vi ska säga - bättre, tycks vara tanken. Låt bonnläpparna arrangera Julmarknader vi har minsann en Christmas Market. Umeå vill slå ett slag för internationalism men avslöjar bara sin provinsialism. Thomas Nilsson, general manager för evenemanget, har förklarat att vi samarbetade med utländska studenter kring upplägget för vår julmarknad, därav kom arbetsnamnet Umeå Christmas market som något naturligt och självklart.

Inte sedan Stålverk 80 skulle byggas har jag hört något så korkat från Sveriges norra regioner. Tur att denna vinter är mild men det kan ändå inte vara roligt för general manager Thomas Nilsson att stå där med neddragna byxor och rumpan bar. Skulle de utländska studenterna i Umeå inte hitta till Julmarknaden i Umeås centrum (!) om den hade sitt svenska namn? Kanske det inte har nått ända till Umeå att den första juli 2009 antog Sveriges Riksdag en språklag (Svensk författningssamling 2009:600) som säger att svenska är huvudspråk i Sverige. Vi har dessutom sex minoritetsspråk, engelska är inte ett av dem. Räknar Umeå med turistinvasion från USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland till Julmarknaden? Hade det inte varit mer relevant om Julmarknaden fått namn på något av minoritetsspråken finska, tornedalsfinska eller samiska, som för att understryka det multikulturella Sverige och att Umeå inte är en drängstuga åt Jimmie Åkesson.

Som vanligt tror det svenska fotfolket – eller the small people, som Carl-Henric Svanberg så fint uttryckt det – att de behärskar engelskan lika väl som svenskan, att vi i princip är tvåspråkiga. I Stockholms asfalt målades Look up! som varning för spårvagnen. Christmas Market är ungefär lika begåvat. Christmas Fair hade varit bättre. Eller varför inte använda sig av den svenska som redan finns i engelskan och där Yule, Yule time och Yulefest är etablerande uttryck.

Språkmarodörerna i Umeå väcker farhågor inför 2014 då Umeå valts till en av Europas kulturhuvudstäder. Är Umeå verkligen mogen den uppgiften? Eller kommer Norrlands huvudstad med satsningar som Umeå Christmas Market att uppfattas som en förvuxen by i en nordlig provins befolkad av språkliga dödgrävare?

Det finns bara en vettig sak att göra: Bojkotta Umeå Christmas Market! Åk inte till Umeå, julhandla i stället i Örnsköldsvik, Skellefteå och Östersund. Svenskan är ett vackert språk, så ordrikt och nyanserat att det är värt att älska, skydda och vårda.

Kjell Albin Abrahamson