Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohuslänningar drog norrut

Efter en lång resa på 71 mil, checkar 25 bohuslänningar in på hotell i Östersund. Under tre dagar ska pensionärsgruppen IF Metall Bohuslän-Dal uppleva olika platser i Jämtland.

Annons

Reseledaren tillika ordförande i avdelningen, Sture Karlsson berättar att de tidigare har gjort resor till bland annat Dalarna, Halland, Blekinge, Öland och Gotland. Han har själv besökt Jämtland tre gånger tidigare, men för de flesta i gruppen är det första gången.

Första dagen i Jämtland reste de österut och besökte Döda fallet och Thailändska paviljongen i Ragunda kommun. Båda besöken imponerade stort. De flesta hade velat sitta på vridläktaren och se spelet om Vildhussen, men tiden stämde inte denna gång.

En heldag runt Storsjön stod på programmet kommande dag. Hackås medeltidskyrka var första stoppet. Guiden Ida Molander-Johansson som var med hela dagen berättade om kyrkan. I Persåsen, på Wikners, trollband Leif Wikner besökarna när han berättade om det trollträd som finns på anläggningen. Träbilen intresserade många liksom besöket i verkstan.

Färden ställdes sedan västerut med besök och lunch på Kretsloppshuset i Mörsil. På Mus-Olles museum i Ytterån berättade guiderna om Per-Olof Nilssons (Mus-Olle) samlingar. Att titta på alla 150 000 föremål som han samlat in under åren tog sin tid. I ett av husen hittade några ur gruppen en äggostform från Bohuslän. Äggost är Bohusläns landskapsrätt och åts förr tillsammans med salt sill till frukost. I dag serveras den som dessert tillsammans med varm björnbärssylt. En riktig läckerhet enligt bohuslänningarna.

Färden tillbaka mot Östersund gick över Rödön och Frösö park. I den vackra sommarkvällen besöktes naturligtvis Frösö kyrka. De flesta hade hört talas om den som en populär bröllopskyrka med ett vackert läge, men de hade inte besökt den tidigare.

Sista dagen inleddes med en bussrundtur i Östersund, där bland annat ett besök på skidstadion stod på programmet. Många av bohuslänningarna brukar titta på skidskytte på tv och fick nu se stadion i verkligheten. Några blev förvånade över att det bara fanns en skjutstation på stadion och ingen i skogen. Dagen avslutades med en guidad tur på Jamtli och egna upptäcktsfärder i Östersunds butiker och caféer.

Resenärerna från Bohuslän var mer än nöjda med besöket i Jämtland. Länet är intressant och vackert, eller som någon uttryckte sig spontant, "förtjusande vackert". På denna resa var det Stureväder, vilket innebär sol varje dag. Uttrycket kommer från att det alltid är vackert väder när reseledaren Sture är med. Vart nästa sommars resa går, ville inte Sture berätta. Det får bli en hemlighet. Men planeringen är i full gång, enligt honom.

Seved Johansson