Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende i Sverige ska få rösta (port på vanliga/webbad)

Folk undrar ibland om jag får rösta i folkomröstningen om skotsk självständighet. Under alla åren i Sverige har jag behållit mitt brittiska pass. Varför, skulle man kunna fråga sig. När den brittiska armén invaderade Irak 2002 tänkte jag säga upp mitt medborgarskap och äntligen bli svensk. Men något slags dunkel lojalitet fick mig att tveka och till slut göra ingenting.

När jag nu trots allt fortfarande är skotte med brittiskt pass, skulle jag inte kunna tänkas få rösta om mitt dubbla hemlands framtid? Det kan ju hända att jag snart får rillfälle att byta det brittiska medborgarskapet mot ett skotskt. Vore det inte rimligt om jag fick säga mitt om saken i en folkomröstning?

Jag tycker inte det. Det är bara rätt att en som i över fyrtio år bott utanför Skottlands gränser inte ska få vara med och avgöra landets framtid. Däremot får en före detta elev till mig från Östersund, numera studerande i Edinburgh, lägga sin röst. Varje människa, oavsett ursprung eller medborgarskap, som är över sexton år och bosatt i Skottland, får rösta – och det är helt rätt. Vem som får kalla sig skotte avgörs då inte av vilka förfäderna var, av språk eller minnen från det förflutna, utan av det enkla faktum att man bor där.

Jag unnar min gamla elev att delta i detta. Här i Sverige är det rimligare att jag engagerar mig i den svenska politiken. Det är här, där jag arbetat och betalat skatt i trettiofem år, som jag ska rösta. Eller hur?

Men nej, så är det inte. Som utländsk medborgare har jag inte rätt att rösta i svenskt riksdagsval. Kommun och landsting, ja. Men mellan Göran Hägglund och Gudrun Schyman får jag inte lov att välja. Det är en gammal bestämmelse. Men vad är den egentligen bra för? Utländska medborgare bosatta i Sverige kan vara utan rätt att delta i något riksdagsval någonstans i världen, då hemlandet inte heller ger dem rösträtt. Det är ett hål i demokratin.

Då är den skotska omröstningen ett bättre exempel att följa. Låt alla bosatta i Sverige få rösta på alla nivåer! Och sextonåringarna med!

Alistair Cochrane

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel