Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende för flyktingbarn snart färdigt

Några av de tolv ensamkommande flyktingbarn som Ragunda beslutat ta emot har redan kommit. Men boendet är inte färdigt ännu.

Annons

Vid ett beslut i vintras tog Ragunda, som en av de sista kommunerna i landet, beslut om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. En tvingande lagstiftning trädde i kraft den 1 januari 2014 som ger Migrationsverket rätt att anvisa ensamkommande barn till en kommun, oavsett om det tecknats ett avtal mellan parterna eller inte.

Ragunda har nu skapat plats att ta emot tolv barn. Det hem för vård- och boende som barnen ska bo i håller just nu på att byggas om.

– Ombygganden ska vara klar till nästa helg, säger Johana Perez, som är enhetschef för boendet.

Det är i den gamla läkarvillan i Bispgården som barnen ska bo och det är också där som arbetet med renovering av lokalerna pågår.

Men några barn har redan anlänt. De kommer från Somalia, Eritrea och Afghanistan. Just nu bor de tillfälligt i ett provisoriskt boende i Hammarstrand i väntan på att HVB-hemmet ska färdigställas.

– Vi ska ha en invigning av de nya lokalerna i Bispgården den 9 juni, säger Johana Perez.