Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bodums skola säljs till samhällsföreningen

Nu är affären klar. Rossöns samhälls- och företagareförening köper Bodums skola av Strömsunds kommun för 50 000 kronor:

– Det blir inte så mycket pengar, men vi tjänar igen det på att slippa driften, säger Jörgen Pettersson.

Strömsunds kommun och Rossöns samhälls- och företagareförening har nu kommit överens om att föreningen övertar Bodums skola (Bodum 1:135 och del av 1:45) för att där bedriva friskola.

Jörgen Pettersson, chef för teknik-/serviceförvalningen, har skött förhandlingarna för kommunens del och fått godkänt av kommunstyrelsen:

– Det blir inte mycket pengar till kommunkassan, men vi tjänar igen det på den minskade driftskostnaden, säger han. Driften har i snitt kostat oss 900 000 kronor per år.

Uppgörelsen innebär att Rossöns samhälls- och företagareförening köper anläggningen (skolbyggnad, matsalsbyggnad, gymnastikhall/förskola) inklusive kvarlämnade inventarier för 50 000 kronor. Bokfört värde är 1 800 000 kronor.

Kommunen betalar 80 000 kronor per år i hyra för förskolelokalerna och 250 000 kronor per år för att allmänhet och ideella föreningar ska få använda gymnastikhallen.

Kommunen bekostar avstycknings- och fastighetsregleringskostnader avseende Bodum 1:45 medan lagfarts- och övriga förrättningskostnader bekostas av Rossöns samhälls- och företagareförening.

Kommunen ersätter Rossöns samhälls- och företagareförening med 10 000 kronor för urstädning av lokalerna och bekostar också byte av låscylindrar på samtliga entrédörrar. Vidare genomför kommunen OVK-besiktning och upprättar energideklaration. Utöver detta ska kommunens bolag, Jämtlandsvärme AB, komma överens med föreningen om att få hyra pannrum i skolan, marken för panncentralen, ledningar med mera. Jämtlandsvärme ska också stå för separering av abbonemang för värme, el och vatten.

Trots alla dessa intäkter så kommer föreningen att få ligga i för att klara driften.

– Jag tycker att de är tuffa, säger Jörgen Pettersson med ett stänk av beundran i rösten. Det är i alla fall tydligt att de vill åstadkomma något för bygden.