Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bodums skola säljs till samhällsföreningen

Nu är affären klar. Rossöns samhälls- och företagareförening köper Bodums skola av Strömsunds kommun för 50 000 kronor:

– Det blir inte så mycket pengar, men vi tjänar igen det på att slippa driften, säger Jörgen Pettersson.

Annons

Strömsunds kommun och Rossöns samhälls- och företagareförening har nu kommit överens om att föreningen övertar Bodums skola (Bodum 1:135 och del av 1:45) för att där bedriva friskola.

Jörgen Pettersson, chef för teknik-/serviceförvalningen, har skött förhandlingarna för kommunens del och fått godkänt av kommunstyrelsen:

– Det blir inte mycket pengar till kommunkassan, men vi tjänar igen det på den minskade driftskostnaden, säger han. Driften har i snitt kostat oss 900 000 kronor per år.

Uppgörelsen innebär att Rossöns samhälls- och företagareförening köper anläggningen (skolbyggnad, matsalsbyggnad, gymnastikhall/förskola) inklusive kvarlämnade inventarier för 50 000 kronor. Bokfört värde är 1 800 000 kronor.

Kommunen betalar 80 000 kronor per år i hyra för förskolelokalerna och 250 000 kronor per år för att allmänhet och ideella föreningar ska få använda gymnastikhallen.

Kommunen bekostar avstycknings- och fastighetsregleringskostnader avseende Bodum 1:45 medan lagfarts- och övriga förrättningskostnader bekostas av Rossöns samhälls- och företagareförening.

Kommunen ersätter Rossöns samhälls- och företagareförening med 10 000 kronor för urstädning av lokalerna och bekostar också byte av låscylindrar på samtliga entrédörrar. Vidare genomför kommunen OVK-besiktning och upprättar energideklaration. Utöver detta ska kommunens bolag, Jämtlandsvärme AB, komma överens med föreningen om att få hyra pannrum i skolan, marken för panncentralen, ledningar med mera. Jämtlandsvärme ska också stå för separering av abbonemang för värme, el och vatten.

Trots alla dessa intäkter så kommer föreningen att få ligga i för att klara driften.

– Jag tycker att de är tuffa, säger Jörgen Pettersson med ett stänk av beundran i rösten. Det är i alla fall tydligt att de vill åstadkomma något för bygden.