Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bodsjö prästgård - en verkstad för medeltida hantverk

Det är en anmärkningsvärd förvandling den har genomgått bara på några månader, Bodsjö gamla prästgård i Flatnor, sydväst om Gällö.

Från att tidigare ha varit en byggnad som under största delen av året stått tom till ingen nytta är den numera en kombinerad bostad och verkstad för tillverkning av kläder och föremål med anknytning från medeltiden och framåt.

Det var efter ett tämligen omfattande rabalder med högljudda protester från innevånarna i Bodsjö församling som Revsunds pastorat i höstas sålde prästgården till holländska familjen Erika Jägers och Steijn Voets.

Prästgården har under senaste decenniet bland annat fungerat i samband med Boddaspelet vid Bodsjö kyrka, och byggnadens symbolvärde har tydligen varit stort.

När det stod klart att beslutet om försäljningen av prästgården var oåterkalleligt bestämde sig folket bakom Boddaspelet för att ha tappat lusten att arrangera och sätta upp ett nytt Boddaspel.

Detta då en upptagen prästgård enligt spelfolket skulle inkräkta på spelet med tillhörande Boddamarknad.

En följd av detta är att makarna Jagers-Voets nu fått överta rekvisita och utrustning från Boddaspelet.

Sålunda står den så kallade Aurlienkulissen numera bakom prästgården och makarna har tills vidare fått låna Boddaspelets båtbryggor att parkeras vid prästgårdsstranden.

Utanför prästgården har makarna bedrivit rent pionjärarbete och där tidigare slyn växte tät har man nu brutit ny åker för odlingsbruk.

I den rumssvit i prästgården som vetter mot sjön och där en gång prästen hade större kalas har Erika inrett hemslöjdsbutik med det utstickande namnet Bodsjö prästgård, Medeltida hantverk.

Det som en gång var pastorsexpedition är numera Erikas verkstad.

– Jag gör nästan allting själv.

Hon tillverkar smycken dekorerade med tenn- och guldtråd på vikingars/samers vis och hon åtar sig även att i rustikt tyg sy medeltidskläder, tänkta för arrangemang och skådespel där den sortens persedlar används.

Förutom den egna verksamheten har det nya prästgårdsfolket för fiskevårdsområdets räkning åtagit sig fiskekortsförsäljning för Bodsjön och Pån och uthyrning av strömstugan vid Herrevadsströmmen.

Makarna Jagers-Voets och deras två barn har till och från vistats ett tiotal år i Sverige och senast drev de getgård i Överturingen.

– Vi har inte för ett ögonblick ångrat att vi flyttade till Bodsjö.