Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bodde hos kvinnan – mot hennes vilja

Han bodde hos kvinnan mot hennes vilja och köpte en dator för hyrespengarna. Han kan inte dömas för det senare.

Den knappt 60-årige mannen döms för hemfridsbrott efter att ha struntat i kvinnans många uppmaningar om att lämna bostaden. Han ska även ha köpt en dator för hennes hyrespengar men kan inte dömas för förskingring.

Mannen är bostadslös och var tillsammans med kvinnan i fråga under en period för snart tio år sedan. Hon är hemmahörande i Östersunds kommun. Sedan förhållandet avslutades har han bott hemma hos henne i perioder.

Han har haft tillgång till hennes betalkort och haft tillåtelse att göra vissa inköp, till exempel mat, till hushållet. I februari köpte han en dator för drygt 4 000 kronor. 3 000 betalades kontant och resten med kvinnans betalkort.

Hon hävdar att alla pengarna var hennes och att mannen hade betalkortet för att betala hennes hyra. Mannen kan inte ge någon tydlig förklaring till var kontanterna kom ifrån. Han har heller inget minne av att någon hyra skulle betalas. Eftersom pengarna gick till en dator blev kvinnan tvungen att upprätta en avbetalningsplan för att kunna betala datorn.

Mannen har bott mycket hos henne trots att de inte varit ett par. Kvinnan bad honom kontinuerligt under början av året att lämna hennes bostad. Hennes barn ville komma på besök men inte om han var där.

Hon uppger att han inte ville att hon skulle vara med någon annan och att han gömde telefonen för henne ibland. När hon bad honom att ge sig av svarade han hånfullt och nedvärderande.

Hans uppfattning av detta är att han för det mesta inte tog hennes uppmaningar om att lämna bostaden på allvar. När han väl gjorde det struntade han i det och stannade kvar mot hennes vilja.

Enligt tingsrätten kan det inte styrkas att mannen gjort sig skyldig till förskingring vad gäller datorköpet. Ord står mot ord och han hade fått godkännande att göra vissa inköp till hushållet. Bevisningen räcker inte till.

Hemfridsbrott har han däremot begått och döms till böter om 2 500 kronor för det.