Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina Stoor om Östersund: "Det här var liksom porten till världen"

/
  • Stina Stoor berättade om barndomens bild av Östersund från Bjurholmsperspektiv:
  • Jan Guillou:
  • Signeringsköerna ringlade långa till Jan Guillou i pausen.
  • Mikael Bergstrand och Stefan Ahnhem fick signera böcker i pausen.

Jan Guillou, Stina Stoor och Karin Tegenborg-Falkdalen. Tre av sex författare som intog Storsjöteaterns scen när Bokens dag firades i Östersund i torsdags.

Annons

Disträ hajar jag till utanför Storsjöteatern, var det inte Jan Guillou som gick där som en vanlig man på stadens torg? Givetvis. Men det är inte han som gör störst intryck när Bokens dag firas för andra året i modern tid i Östersund. Det är Stina Stoor som med sin porlande prosa och självklara uppenbarelse hänför.

Hon är kritikerhyllad för sin debut, novellsamlingen "Bli som folk", men frisören i Vännäs, granne till hennes hemort Bjurholm, lät sig inte imponeras. När hon berättade att den utspelar sig i Bjurholm lägger frisören ner saxen och säger medlidsamt:

– Har du aldrig fått sett nåt annat du?

När hon själv känner att hon inte ska ta upp tid och plats med sitt Bjurholm i en tid av flyktingkatastrofer så säger en vän till henne:

– Men du skriver ju om hemma, det är ju det alla bråkar om. Det är ju dit man längtar och det man flyr för, för att hitta en bra plats för sina barn.

När hon i barndomen såg 63:an gå genom Bjurholm med destination Östersund längtade hon hit:

– Det här var liksom porten till världen, jag föreställde mig palmer. Det var så långt bort man kunde komma. Jag rymde hit en gång i början av tonåren, säger hon.

Hon blev besviken.

Jan Guillou berättade hur han löste problemen med sin romansvit "Det stora århundradet" där han trollade bort ett, ur litterär synpunkt, besvärligt världskrig. Genom att förlägga det till kolonierna i Östafrika, med enbart glimtar från det europeiska kriget, kunde han förnya berättelsen.

– Jag tror jag ska göra det här lite enkelt, säger han om den senaste boken i romansviten: "Blå stjärnan".

Här handlar det om kvinnorna i underrättelsetjänsten under andra världskriget som aldrig får något erkännande för det enorma arbete de utför. En upptäckt som föder hämndkänslor hos Guillou.

– Jag hade inga planer på att göra en feministisk kampskrift, men nu jävlar, säger han.

Karin Tegenborg Falkdalen, historiker som bor på Frösön och också skriver historiska romaner, berättade om sin senaste bok "Vasadrottningen – en biografi över Katarina Stenbock" där hon lyfte fram kvinnornas informella maktpositioner som spelat stor roll i det politiska spelet. Som änkedrottning fick Katarina Stenbock också en speciell position som myndig kvinna.

Stefan Ahnhem samtalade med kvällens moderator Catarina Lundström om sina deckare "Offer utan ansikte" och "Den nionde graven" medan Mikael Bergstrand lät sin indiske romankaraktär besöka Kiviks marknad i feel good-genren "gubb-lit". Sist ut var Anna Fredriksson.

Mer läsning

Annons