Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturarvet Glösa i Jämtland levandegörs av Curt Lofterud

/

Annons

Vi är många som varit på besök i Glösa-Älgriket i Alsen, Västjämtland, och med författaren Curt Lofterud som engagerad ciceron och berättare fascinerats av historierna om hur de första människorna vandrade in i Jämtland och Härjedalen på jägarstenåldern och skapade de första kända boplatserna i länet.

Studiebesöken i Glösa-Älgriket har avlöst varandra sedan mitten av 90-talet när ett upplevelsecentrum skapades här vid de 6000 år gamla hällristningarna under Curt Lofteruds kunniga ledning.

Med Glösas hällristningar som utgångspunkt vill detta upplevelsecentrum levandegöra stenåldern i Jämtland och låta besökarna uppleva och förstå hur fångst- och jägarkulturens människor levde, bodde, tänkte och trodde.

Numera besöks Älgriket i Glösa årligen av ett 20-tal grundskoleklasser, som får uppleva en lägerskola som tar dem många tusen år tillbaka i tiden; till jägarstenålderns magiska hällristningar, till vinterhydda, kokgrop och till den innehållsrika Älghallen, fylld av rekonstruerade föremål i form av verktyg, vapen, fiskeredskap och kläder, allt för att levandegöra jägarfolkets liv och vardag. På senare tid har också tillkommit en älggropsutställning vid Glösa.

Om detta har Curt Lofterud berättat i skriften "Jägarstenåldern blir levande i Glösa" och det är inte den första skrift han givit ut om stenåldersfynden i Glösa. När Curt Lofterud 1982 flyttade upp till Jämtland och råkade bosätta sig några kilometer från Glösa blev han omedelbart fascinerad av hällristningarna och började studera hällristningar och hällmålningar inte bara i Jämtland, utan även i Alfta och Tröndelag i Norge, i Finland och till och med i södra Frankrike. Han studerade jägarstenålderns många avtryck tvärvetenskapligt och steg för steg växte en helhetsbild fram och Lofterud kunde fokusera sitt intresse på just Glösa. Under åren 2002–2015 har Lofterud skrivit ett tiotal pedagogiskt utformade häften med titlar som "Älgkon skapade världen", "Älggropar", "Vägen till Glösa" och "Äventyret Glösa" bland andra.

Idag utkommer hans skrift "De första människorna i Jämtland-Härjedalen", där Lofterud med bistånd av Sune Bengts mer ingående berättar om varifrån de första stenåldersjägarna kom, hur de levde och vad de hade för tankar om livet och tillvaron.

Till grund ligger förstås nu som i tidigare skrifter hällbilderna i Glösa, som faktiskt hör till Sveriges allra äldsta historia. Den allra äldsta ristningen i Gärde, strax ovanför Glösa, beräknas vara ca sjutusen år gammal, medan de i Glösa kan vara mellan sex- och sjutusen år. Ristningarna i Glösa med sina 45 djur, sannolikt älgar, plus ett tjugotal andra mer svårtydda figurer, är noggrant dokumenterade och alla imålade med röd färg för att besökare ska kunna uppleva dem.

Glösa är ett kulturarv som hjälper oss att sätta in oss själva i ett större sammanhang, menar Curt Lofterud, som själv med sina skrifter och hela det upplevelsecentrum han engagerat lett uppbyggnaden av, gjort en stor pedagogisk insats för att förklara och levandegöra detta kulturarv.

Annons