Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jane Horney – jagad spion i Härjedalen

/
 • Jane Horney och Jörgen Winkel, bilden troligen tagen i Stockholm år 1944.
 • I november 1985 gjorde journalisterna Tommy Johansson och Jan Andersson ett reportage i LT om Jane Horneys vistelser i Härjedalen och intervjuade då Elsa Frykholm-Granberg, tidigare gift med Janes svåger kyrkoherde Georg Granberg i Funäsdalen. Artikelserien kom till i samband med en tv-serie som visades i SVT.
 • Den här bilden är troligen tagen sommaren 1942, när Jane Horney reste till Funäsdalen med sin familj. Här står hon vid en fäbod i Morvallen med svågern Georg Granberg.
 • Den här bilden är troligen tagen sommaren 1942, när Jane Horney reste till Funäsdalen med sin familj. Här står hon vid en fäbod i Morvallen med svågern Georg Granberg.
 • Astrid Hjelm minns en rödhårig kvinna som ville låna telefonen i Högvålen för ett samtal till Berlin.
 • Astrid Hjelm är uppvuxen i Högvålen i Härjedalen.
 • Astrid Hjelm.
 • Jane Horney var motorintresserad och under en period 1939-40 aktiv som frivillig ambulansförare för Röda Korset i Stockholm.  Foto: Bertil Norberg / TT
 • Jane Horney i uniform sittandes på hästryggen på en svart häst under beredskapen under andra världskriget troligen 1940.  Foto: Bertil Norberg / TT
 • Jane Horney drar åt skruvar på gastuber under beredskapen under andra världskriget troligen 1940.  Foto: Bertil Norberg / TT
 • Jane Horney var motorintresserad och under en period 1939-40 aktiv som frivillig ambulansförare för Röda Korset i Stockholm.  Foto: Bertil Norberg / TT
 • Jane Horneys föräldrar – Nina och Fredrik Horney. Bild tagen i slutet av 1950-talet. På inramat foto bredvid – Jane Horney.
 • Jane Horney.
 • Jane Horney.
 • Jane Horney var 1938-39 ute på en 10 månader lång grönlandsresa som hon sedan skildrade i Stockholms-Tidningen. I samband med resan poserade hon för en serie bilder utklädd till grönländska.
 • Jane Horney var 1938-39 ute på en 10 månader lång grönlandsresa som hon sedan skildrade i Stockholms-Tidningen. I samband med resan poserade hon för en serie bilder utklädd till grönländska.

Den dansk-svenska journalisten Jane Horney blev under det andra världskriget anlitad för underrättelseuppdrag. Mitt under den stora världsbranden hälsade hon på hos släktingar i Härjedalen 1944. Ett besök som Astrid Hjelm erinrade sig i Malin Palmqvists och Sara Swedenmarks nyligen utgivna bok "Det dolda landskapet: Jämtland Härjedalen".

Annons

Jane Horney föddes i Stockholm 1918 och hade från början förnamnen Ebba Charlotte, men bytte sedan till Jane. Hon kom från en medelklassmiljö, hennes far var ingenjör och modern sjuksköterska. Tidigt utmärkte hon sig för äventyrlighet och efter att en tid ha studerat till sjuksköterska begav hon sig till Köpenhamn. Hon hade en naturlig anknytning till Danmark eftersom det var moderns hemland. Jane arbetade på barer och restauranger, utvecklade en sällskapstalang och språkfärdigheter som skulle visa sig bli användbara. Efter en vistelse på Grönland som skulle markera början på hennes journalistbana träffade hon Herje Granberg som var redaktör på Stockholms-Tidningen, de gifte sig 1939 och efter att han 1941 blivit Aftonbladets korrespondent i Berlin flyttade de dit. Aftonbladet var en tyskvänlig tidning och parets hem i Berlin blev snart en samlingspunkt för höga nazister. Herje Granberg kom från Härjedalen och brodern Georg var präst i Funäsdalen. Hos hans familj vistades Jane och Herje somrarna 1940 och 1942. Deras äktenskap knakade i fogarna och de tog ut skilsmässa februari 1943. Jane inledde då en äventyrlig period, hon blev förälskad i en ung man som hon försökte hjälpa från att bli inkallad till militärtjänst och arbetade bland annat som filmskådespelerska. Efter att ha avrest till Köpenhamn hösten 1943 blev hon bekant med Horst Gilbert, chef för den tyska telegrambyrån i det ockuperade Danmark. Hon blev under denna tid älskarinna åt både Gilbert och den ledande danske motståndsmannen Jörgen Winkel.

Jane Horney kom att arbeta både för motståndsrörelsen och för Gilbert och senare även för den svenska underrättelsetjänsten. Gilbert var ingen nazist utan hörde hemma i lägret kring Hitler-motståndarna och Jane kom att spela en mindre roll i etablerandet av kontakter mellan Gilbert och ryska diplomater i Stockholm. Det rådde fullt krig mellan Tyskland och Ryssland och syftet med kontakterna var att sända fredstrevare. Hennes kontakter med Gilbert och andra tyskar liksom det faktum att hon tidigare varit gift med en redaktör på en tyskvänlig tidning gjorde att danskarna var tveksamma till var hon egentligen hörde hemma politiskt. Om hon egentligen var en nazispion som spelade med falska kort. Sådan var situationen när hon tillsammans med Jörgen Winkel hälsade på hos släktingarna i Härjedalen sommaren 1944.

Astrid Hjelm i Östersund minns fortfarande hur Jane Horney och en dansktalande man kom till hennes föräldrahem i Högvålen och bad att få låna telefonen. Hon är osäker på om det var 1942 eller något av de följande två åren.

Läs mer: Astrid Hjelm minns ett samtal till Berlin från sin barndom i Högvålen

Allt talar för att det var sommaren 1944. Jane Horney och Jörgen Winkel bevakades av den svenska polisen under denna sommar i Härjedalen och det var antagligen orsaken till att de lånade telefonen hos en främmande familj som inte kunde förmodas vara avlyssnad. Samtalet gick till Berlin och Jane pratade hela tiden tyska, så ingen i familjen förstod vad som sades.

Jane och Jörgen diskuterade under denna sommar vad de skulle kunna göra för att få tyskarna att släppa danska fångar från koncentrationslägret Theresienstadt i södra Tyskland, så det är möjligt att telefonsamtalet handlade om detta. Ett sådant initiativ vore även ett sätt att minska misstankarna om att Jane var en tysk agent. Åter i Berlin juli 1944 försökte Jane få till stånd ett möte med SS-chefen Heinrich Himmler men kom inte längre än till hans adjutant och till andra lägre funktionärer i nazihierarkin. Försöken kom inte så långt och Jane pekades ut som tysk agent både i Svenska Dagbladet och i en dansk motståndstidning. Jane spelade ett högt spel, kom att besitta farliga kunskaper och osäkerheten hos den danska motståndsrörelsen ökade om vem hon egentligen arbetade för. I januari 1945 försvann Jane Horney officiellt, troligen avrättad av en grupp danska motståndsmän ombord på en båt i Östersjön. Fast helt säker kan man inte vara, det finns en hel bok med uppgifter från personer som trott sig ha sett henne efter den tidpunkten.

Läs mer:

De efterlyser minnen från dolt landskap

C-byrån och deras hemliga kvinnor

Ladde ner vår nya app laddad med nyheter.

Här finns LT:s nya app för Iphone och Android

Här finns TH:s nyhetsapp för Iphone och Android:

Annons