Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böcker som gör hösten lite ljusare

/

Två böcker som kan göra den mörkaste höst lite ljusare.

Annons

Thomas Tidholm kontaktades av Karin Mamma Andersson innan hennes utställning på Moderna Museet. Då skrev han i katalogen. Nu har samarbetet mellan poeten och konstnären gått vidare.

Dikter och målningar utspelar sig på bestämda platser och jag vill bestämt hävda att här finns ett tydligt norrländskt uttryck. Det är rakt, det är inte tillgjort och det har en slags kärv poesi i både orden och bilderna. Här finns både en slags kraft och ett slags vemod. Det är vackert, det är njutbart och det är i alla delar mycket tänkvärt.

Lars Lerins bilder och texter innehåller mycket gråväder. Det är en uppväxtskildring, en slags memoarer i ord och bild om att växa upp i det lilla värmländska samhället Munkfors. Om brukssamhällets svårighet att tolerera pojken som hellre lekte med flickorna än spelade fotboll med grabbarna. Och om föräldrar som i bästa välvilja kunde i all kärlek bli värsta förtryckare.

Det är målningar av vardag och människor, men med unik närhet och magi. Det är en rakt på berättelse om ett liv från födseln 1954 och med slut 1988. Ett mognande som konstnär och som människa. En kamp för att hitta sig själv i både skapande och liv.

Det är både mycket vackert, mycket sorgligt och även här en hel del vemod och också kraft. En stor vacker bok som inte platsar på soffbordet för de ska läsas och upplevas och inte skyltas med.

Två olika böcker men båda förenar bild och text på ett skönt och självklart vis.

Mer läsning

Annons