Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo Norén

Att få endast goda sidor med sig genom livet är få förunnat, Bosse var en av dem.

Han började sin yrkesbana vid Vägförvaltningen i Änge. Bosse hade större ambitioner än att köra plogbilen mellan Änge och Tulleråsen, så han styrde kosan till stora staden Östersund och tog en ingenjörsexamen inom elteknik. Efter några år på Esab i Laxå blev hemlängtan för stor, vi sökte folk på Hallströms verkstäder och Bosse kom med sin stora kärlek Lena och bosatte sig i Nälden. Detta var 1971, vi var många som byggde hus under det glada 70-talet. Att ha en elingenjör var en tillgång som var få förunnat det blev en del kortslutningar men de flesta hus står fortfarande kvar.

Bosse var nog i grunden en projektledare, så fort han hade satt sin fot i Nälden köpte han gamla Missionshuset. Den så kallade marknaden hade successivt minskat för den typen av verksamhet och huset stod tomt. Efter lite renovering såldes huset vidare. Nästa hus helrenoverades – där byggdes Näldens första privata swimmingpool.

En gammal flottningsbåt vägande 25 ton med en gammal tändkulemotor som varken gick att stanna eller backa med blev nästa projekt. Bosse spred en viss skräck bland övriga båtägare första sommaren då båten var nästan omöjlig att få stopp på. Efter två år var båten som ny, där fanns ill och med en vedspis för kyliga sommarnätter.

Ett besök i Skåne resulterade i ännu ett hus. Bosse passerade ett hus med en till salu-skylt. "Da kan fel få hunretusen för kåka" en viss språkförbistring rådde då ägaren var en genuin skåning. Efter tre månader ringde dödsboet och meddelade att huset var hans. En flygbiljett Östersund-Skåne tur och retur kostade mer än två veckors semester i Turkiet så efter lite renovering såldes huset vidare.

Nästa projekt blev att få till ett semesterboende i Torrox utanför Malaga. En källare med endast jordgolv och fullt med kackerlackor, blev efter mycket slit och ett fantastiskt tålamod en oas för hela familjen bara 50 meter från stranden.

Under 70- och 80-talen var det många stora projekt på Hallströms, jag minns alla leveranser till de svenska kärnkraftverken, Asea Atom var proffsen inom detta. Vi skulle tillverka några tusen jordbävningssäkra rörfästen, ett koppel med ingenjörer och tekniker reste till Kalifornien för ingående studier. När Bosse efter över ett års konstruktionsarbete fick ritningarna, klurade han några timmar och ändrade sedan på allt. Har hållit tummarna sedan dess att vi inte drabbas av jordbävningar.

Vid 65 års ålder byggde Bosse ett nytt hus till sig och Lena i Smedsåsen. Parallellt med detta byggde han på ett fritidshus i Skärvången. Glädjen att skapa och att hjälpa andra bestod in till sista andetaget. Svårt märkt av sjukdom fixade och grejade Bosse med byggmaterial till dottern Annas och hennes familjs utbyggnad av fritidshuset i Rörvattnet.

Tyvärr får han inte se och glädjas åt resultatet, men i våra tankar lever Bosse vidare.

Sorgen och saknaden är stor, framförallt för Lena, Anders och Anna med familjer.

Men även för oss vänner och arbetskamrater.

Nils Å. Hallström