Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Nilsson sparkas

Annons


Den danska kulturministern sparkar Bo Nilsson från tjänsten som chef för Charlottenborgs konsthall i Köpenhamn. Styrelsens misstroendeförklaring och det stora budgetunderskottet på 3,2 miljoner danska kronor gjorde att svensken inte kunde vara kvar, anger det danska kulturministeriet i ett pressmeddelande.

-Jag finner det mycket otillfredsställande att en så allvarlig situation har uppstått på Charlottenborg. Nu måste det omgående ordnas upp, säger kulturminister Carina Christensen (K).

Bo Nilsson tillträdde som chef för Kunsthal Charlottenborg 2006. Han kom då från en tjänst som chef för Liljevalchs konsthall i Stockholm. Det uppdrag han fick i Danmark var att skapa en "internationell konsthall" med en helt ny profil. Redan tidigt hamnade han i danskt blåsväder, efter att ha uteslutit de lokala konstföreningarna från konsthallen. Under Nilssons tid på Charlottenborgs konsthall har besökssiffrorna varit låga, samtidigt som budgetunderskottet vuxit till över tre miljoner kronor. Det har dessutom uppdagats att svensken inrett en lägenhet åt sig själv i Charlottenborg, utan styrelsens vetskap. Konflikten mellan Nilsson och konsthallens styrelse blev till sist så allvarlig att konsthallsstyrelsen skickade en misstroendeförklaring mot till kulturdepartementet.

Mer läsning

Annons