Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo Lundmark: Här en källa rinner

Frälsarens budskap till pilgrim trött:

Jag är det levande vatten.

Kom nu till källan så djup och klar

Som Mittån hon porlar här underbar.

Se, jag är ljuset i natten!

(mel. Fädernas kyrka)

På vandring till märkningen av renkalvarna i Mittåhamrarna letade jag rätt på kallkällan intill stigen. Ur den källan har generationer av renskötare öst det friska vattnet för att släcka törsten. Hon ligger där ”gömd men uppenbar”. Många upptäcker henne inte, utan vandrar törstiga vidare.

Här blir jag påmind om mitt dop, om källan som aldrig sinar eller fryser igen. Hennes vatten strömmar lika oupphörligt som Mittån på sin ringlande väg mellan fjällen. Vid kallkällan kunde jag böja mig ned och dricka av det livgivande vattnet.

Blir det möjligt för dem som skall vandra efter oss längs stigen? Det beror på oss! Om vi vill värna och ge röst åt skapelsen, när den hotas av förgiftning och försurning. Så är vi också kallade att återspegla Guds kärleks källa i dopet.

Medvandrare! Låt oss på nytt samlas vid den källan! Hennes hemlighet är djup och hennes rikedom är stor. I henne finns glädjen och hoppet trots allt. I henne finns tillhörigheten till Honom vad som än händer. Kristus försäkrar ju i dopbefallningen: ”… jag är med er alla dagar till tidens slut”. (Matt. 28:20).

Därför sjunger vi med förtröstan:

”Över tidens gränser lever alltjämt

Dina löftesord vid dopets vatten.

Dopets ljus förblir när livet slocknar.

Mycket större än vad ord kan rymma

Är den gåva du oss ger i dopet.

Herre, låt vår tro bli fylld av glädje”.

(Sv. Ps. 383:5-6)

Låt oss be! Herre, låt dopets källa få vara en påminnelse om att du aldrig överger oss och en hjälp att komma ihåg att vi aldrig skall överge dig. I Jesu namn. Amen.

Bo Lundmark

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel