Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bo kvar och vi betalar studieskulden"

– Glesbygden behöver ett tekniklyft. En del kan göras genom forskning och utveckling.
– Vi skulle behöva få förutsättningar att jobba med tekniklösningar och testa på länets befolkning.

Annons

Monalisa Norrman (V) sprutar ur sig idéer kring hur länet skulle kunna utvecklas om staten vore beredd att stötta satsningarna ekonomiskt.

En idé är att få testa sex timmars arbetsdag i hela länets arbetsliv för att se hur en arbetstidsförkortning skulle slå.

– Det kanske skulle ha betydelse och få folk att stanna i länet eller kanske flytta hit, säger hon.

En annan idé, som hon presenterar, är att man ska slippa betala studieskulderna så länge man bor kvar i länet.

– Det handlar om att behålla befolkningen och helst de utanför tätorterna också. Men det kommer inte att låta sig göras med mindre än att det finns en nationell politik som understödjer detta.

– Glesbygden har passerat "The tipping point", vill man vända utvecklingen måste det till extra ordinära insatser.

Monalisa Norrman ser på den gångna mandatperioden i landstinget som väldigt positiv sett ur majoritetssamarbetet. Men det har hela tiden varit tufft med ekonomin.

– Vi har varit modiga som har mäktat med att hantera underskottet. Vi har fått mycket skäll men vi har ändå haft den grundläggande idén gemensamt att vi ska tillhandahålla vård efter behov.

Ändå sprack majoriteten då de blev oense om ekonomin då Miljöpartiet ville höja skatten. De övriga sa nej och MP lämnade.

– Vi har hållit emot en skattehöjning med den tron att vi kan arbeta oss fram till en valseger i riksdagen. Det betyder en förstärkning av vår budget från dag ett, säger Monalisa Norrman.

Sedan finns bekymret med personalbristen på sjukhuset?

– Det är också en effekt av att hälso- och sjukvården är underfinansierad i hela landet. Därför blir det en stram och restriktiv personalpolitik. Vi får inte den löneutveckling vi skulle behöva för att vara attraktiva. Det handlar väldigt mycket om lågbetalda kvinnoyrken och det är något som kvinnorna inte längre kommer att finna sig i.

Vilken är den viktigaste frågan framåt för länet?

– Vi står och faller med finanserna. Antingen får vi en lösning centralt ifrån eller också måste vi höja skatten. Det är de alternativ som finns, som jag ser det, eftersom vi inte vill ha höjda avgifter. Vi vill inte ha avgifter över huvud taget.

Monalisa Norrman njuter av Vänsterpartiets framgång i EU-valet, inte minst Jämtlands röster, och tror att det kommer att spilla över på valet i september.

Hon tror även att dessa framgångar kommer att sporra medlemmarna att jobba mer i valrörelsen.

Men Fi gjorde också ett bra EU-val, känner ni av konkurrensen? Vänsterpartiet vill ju också vara ett starkt feministiskt parti?

– Som feminist känns det förstås lite dubbelt för jag tycker det är roligt att det gick så bra för Fi. Men samtidigt inser jag att de kan ta en del röster som skulle kunna ha varit våra.

Hur blir det nu med frågan om vinster i välfärden?

– Det är vår stora profilfråga. Vi har inte fått så många privata vårdgivare i vårt län eftersom vi har lagt upp systemet på ett sätt så det inte ska vara särskilt attraktivt.

– Kommer vi till makten försvinner Nya närvårdens vinstuttag, då måste de investera vinsten i verksamheten och görs det får de fortsätta.

Hur ska ungdomarna i länet få någon framtidstro?

– Här har Östersunds kommun ett alldeles särskilt ansvar att bygga ett kulturellt utbud som är tillräckligt bra för ungdomarna.

– Jag tycker det är olyckligt att Östersund har blivit ett event, framför allt ett idrottsevent. Jag tror nämligen att det behövs ett brett kulturspektra, det tillfredsställer ungdomarna och lockar hit besökare.

– De andra, enskilda kommunerna, måste också satsa på kulturskolan och en bra fritidsverksamhet. Då får ungdomarna en bra uppväxt och får dessutom ett bra minne av sin ungdom. De ska inte tycka att det bara var urtråkigt.