Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo Jonsson

Förre universitetslektorn Bo Jonsson, Örebro, har avlidit 75 år gammal.

Bördig från Klövsjö i Jämtland tog Bo Jonsson studenten i Stockholm som Hermodsprivatist. Därefter skrevs Bo in vid Uppsala universitet, och 1969 disputerade han inom ämnet statskunskap. Han anställdes 1971 som lektor i statskunskap vid Uppsala universitets filial i Örebro.

I utvecklingen från universitetsfilial till självständig högskola och sedan universitet kom Bo Jonsson att spela stor roll. Han var aldrig den som skyltade i media eller framhöll sin egen betydelse, men vi som arbetade nära honom kan omvittna att han var starkt drivande i denna process. Som entusiasmerande lärare ständigt på spaning efter den mest spännande litteraturen inspirerade han kunskapssökande studenter att i självständiga uppsatsarbeten avhandla ämnen inom ett brett spektrum av samhällsfrågor. Han var oerhört beläst och hans föreläsningar vidgade perspektiven och sporrade den intellektuella nyfikenheten. Bo insåg tidigt att högre utbildning måste vara forskningsanknuten och bidrog verksamt till att sjösätta det första större forskningsprojektet vid Högskolan i Örebro. Bos avgörande insats inom forskningen i Örebro kom att bli som aldrig svikande stödperson och inspiratör för andra forskare av vilka några kom att nå de högsta akademiska positionerna. Inom hans eget ämnesområde disputerar nu 2-3 doktorer varje år.

Bos entreprenörsanda kom till uttryck i utvecklingen av praktiknära utbildningar i nära samarbete med landsting, kommuner och Försäkringskassan. Bo var här en förelöpare med att vidga kontakten med det omgivande samhället. Bo var också en av nyckelpersonerna när ett samarbete kring forskarkurser etablerades med landstinget i Örebro.

Bos ständiga närvaro, intellektuellt och fysiskt, inbjöd till spontana samtal på ett sätt som var mycket stimulerande. Dörren till hans tjänsterum stod öppen och man var alltid välkommen att slå sig ner för att dryfta frågor alltifrån schemaproblem till den senaste boken i politisk filosofi. Det fanns ett öppet, opretentiöst och i positiv mening oakademiskt sätt hos Bo som gjorde det lätt att samtala om stort som smått.

Bo var en framstående bridgespelare (med SM-titel i bagaget) och han följde noga Örebro SK:s fotbollsmatcher. Mycket engagerad var han också i de jämtländska storlöparnas prestationer på kolstybb och i skidspåret samt den nordsvenska traveliten på hemmabanan i Östersund. Bo höll en mycket levande kontakt med sin hembygd och återvände ofta till gården i Kvarnsjö.

Vi är tacksamma över förmånen att ha fått samarbeta med Bo och delar den djupa sorgen över hans bortgång med livskamraten Anna.

Ingemar Elander,

Tor Hammargren,

Lennart Bodin

Vänner och arbetskamrater