Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluesfestivalen nära konkurs

/
  • Förra årets Blådåre blev Micke Mojo för hans magiska känsla för blues. Nu är   frågan om jämtarna har några blå känslor i kroppen. Foto: Håkan Luthman

Östersunds bluesfestival är i fara. Besöksantalet minskar stadigt och förra året gick man back mellan 50 000 och 90 000 kronor.

Annons

Detta trots att alla inblandade, förutom artisterna, jobbar ideellt.
– Jämtarna kanske inte vill ha någon bluesfestival, säger Tommy Höijd besviket.

Stora namn som Chuck Hall, Peer Gynt och Sharon Dyall räckte inte. Bokslutet är inte riktigt klart ännu, men redan nu kan arrangörerna bakom Östersunds bluesfestival konstatera att det inte finns någon större anledning att fira förra årets tioårsjubileum. Med 300 färre besökare än året innan och i värsta fall ett minus på 90 000 kronor ser framtiden mycket osäker ut.

– Det är sanslöst mycket pengar. Ingen av oss är ute i vinstsyfte, men det måste åtminstone gå ihop. Annars är det inte lönt att fortsätta kämpa, säger festivalgeneralen Tommy Höijd.

Han tycker att det är svårt att spekulera i varför publiken sviker eftersom det sannolikt beror på en rad faktorer. Det kan ha att göra med att konkurrensen var för stor under höstens också i övrigt späckade nöjesutbud. Kanske var det också fel beslut att flytta festivalen från Östersunds centrum till Folkets hus. Det går inte att blunda för att antalet besökare minskat stadigt sedan dess.

– Alla parametrar ska synas. Valde publiken Robban Broberg i stället? Är vi för fega när vi bokar artister? Blandar vi för dåligt? Ska festivalen gå ner på stan igen? Vi ska lysa igenom alla detaljer, säger Tommy.

Blir det en bluesfestival i år?

– Jag vet inte. Det finns ett sug och ett stöd från branschen, men vi måste ställa oss frågan: Vill folket ha en bluesfestival?

Mer läsning

Annons