Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blueseliten intar Östersund

/

Louise Hoffsten kommer, Daniel Lemma är på plats, liksom den levande legenden Louisiana Red. Och så kommer norrmannen Fredrik Strand Halland, 14-åringen som impar även på de mest rutinerade i bluesgardet.

Annons
Det är till mamma Torild man ringer för att boka en intervjutid med Norges yngste bluesman. Han kan bara prata med pressen sent på eftermiddagen eller på kvällen, säger hon. På dagarna måste skolan gå i första hand. Fredrik går på högstadiet i Bergen. När han är där vill säga. Turnéerna blir bara fler och fler. Längre och längre bort. Nyligen spelade han i USA och tidigare i år gästade han också Åmåls bluesfestival i Sverige.
- Det blir många resor, det är mycket jobb utomlands. Men jag får ledigt från skolan om jag måste, säger han på sin skorrande bergenska.
Blue Fredrik, som han kallas som artist, har musiken i blodet. Som son till en erfaren basist låg musikintresset nära till hands. Fredrik började sjunga och spela gitarr redan som sjuåring.
Tidigt fick han chansen att gå i den världskända gitarristen Mads Eriksens skola. Eriksen blev en viktig mentor, vän och inte minst en stor inspirationskälla.
I dag är Fredriks största dröm att spela i Texas och besöka Stevie Ray Vaughans staty.
- Den första låt Mads lärde mig var "Mary had a little lamb" av Stevie Ray Vaughan och sen var det kört. Jag spelar gärna andra musikstilar, men det är blues jag gillar bäst, säger han tvärsäkert.
Det dröjde inte länge innan scenen var Fredriks. Vid nio års ålder gjorde han sitt första uppträdande inför publik.
- Jag var jättenervös, men allt gick bra. Nervositeten har blivit bättre med åren. Men lite spännande är det alltid.
Ärrade bluesmän hyllar "unggutten", liksom recensenterna. Alla är eniga om att han, trots sin ringa ålder, hanterar "stratan" som om han legat ute på vägen under ett helt liv. Men själv tycker han inte att det är så märkvärdigt.
- Det är ingenting jag ens tänker på. Att stå på scenen är det bästa jag vet. Det är en fantastisk känsla och det är alltid extra kul om det är mycket publik.
Och publik, det har han. Tommy Höijd från Östersunds bluesförening säger att han fått flera samtal från föräldrar som undrar om deras minderåriga barn får komma in för att se Fredrik spela. Till Folkets hus kommer han med hela sitt band.
- Jag ser verkligen fram emot det, säger Fredrik.
Eller som de säger i vårt grannland i väst:
- Jeg gleder meg skikkelig.
Annons