Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blött hundgöra hjälper skadade jyckar

Skadad hund som kund. Det är vardagen i ett nyöppnat rehabiliteringscenter på Frösön. Här handlar det om att allt efter hundens förutsättningar hjälpa till att bygga upp starka muskler och leder.

Anna Björk har bakgrund som sjukgymnast. Redan för tio år sedan hade hon tankar om att det behövdes mer rehabilitering av hundar, men efterfrågan för det såg annorlunda då, så Anna lade planerna på is. Men sedan dess har marknaden utvecklats och förra året tog hon upp planerna igen när hon gick en kurs och blev certifierad hundfysioterapeut.

– Jag har alltid gillat hundar och har fyra egna själv. Det har alltid funnits tankar på att få arbeta mer med hundar. Förra sommaren började jag satsa på att kunna starta det här och vägen hit där jag är i dag har varit väldigt lärorik, det känns jätteroligt att det här har blivit möjligt, säger Anna Björk.

Träningen går till så att hunden får gå på ett löpband i en simbassäng. Löpbandet rullar i olika intervaller och hastigheter och Anna lägger upp ett individuellt träningsprogram för varje hund. Anna tycker det finns alldeles för lite rehabiliteringsmöjligheter för hundar. Hon förklarar att hunden och människans anatomi är väldigt lika varandra och därför kan man i stort sett använda samma sorts rehabilitering för hundar som för människor.

– En människa som har opererats för till exempel en höftledsoperation skulle aldrig släppas iväg utan rehabilitering, men för hundar finns inte samma möjligheter. En hund kan få lika mycket men av en operation som en människa kan få, därför tycker jag det är viktigt att det finns hjälp för hundar med.