Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blöt sommar ger lovande svamphöst

/
  • Sandsoppen är en bra nybörjarsvamp eftersom sopparna inte är lika några giftiga förväxlingssvampar. Dessutom är de goda att göra soppa på, berättar Ingmo D’Amario.
  • Pepparriskan är populär i bland annat Ryssland och Finland. På grund av dess starka smak måste den kokas av innan den kan ätas.
  • Vanligtvis bör man vara försiktig med svampar som växer på stubbar. Farliga svampar som gifthättningen växer ofta där. Men denna pepparriska kan ätas utan problem efter att den kokats.
  • Bredda ditt sökande och leta inte bara kantareller – det är Ingmo D’Amario tips. Men ta det säkra för det osäkra och var noggrann med att kontrollera svampens art.

Seg i starten, men lovande – så tror svampkännaren Ingmo D’Amario att den kommande svamphösten blir.
LT tog rygg på henne för att inspektera läget i skogen.

Annons

Om det är några som kan vara glada över den regniga sommaren så är det svampfantasterna. Vätan ger nämligen guldläge inför höstens skogsutflykter, tror Ingmo D’Amario.

– Svamparna är sena i år. Men med lite värme efter det här regnet bör det kunna bli bra. Det behövs både värme och fukt, säger hon.

Ingmo D’Amario är den före detta administratören som sadlade om och bestämde sig för att ägna sig åt odling och förädling av bland annat svamp. I dag driver hon ett företag i Krokom och livnär sig på sitt mathantverk.

Kantarell och rödgul trumpet som kanske är de populäraste matsvamparna behöver ett par veckor till på sig innan de börjar bli klara att plocka. Det finns dock mycket annat gott i skogen redan vid det här laget. Bara ett par meter in i bland tallarna hittar Ingmo D’Amario en sandsopp.

– Den är vanlig och väldigt god, särskilt tillsammans med annan svamp. Sandsoppen är bra att göra soppa på, med lite ädelost i.

Lite längre in i skogen finner Ingmo D’Amario en liten familj pepparriskor. En underskattad svamp som inte används så mycket till matlagning i Sverige, berättar hon.

– I Ryssland och Finland är används den ofta. Den har en skarp smak som ska kokas av. Sedan är den god att göra till exempel risksallad av.

Ingmo D’Amarios tips till den svampsugne är att försöka plocka många typer av svamp istället för att bara satsa på vanligaste typerna. Men låt inte entusiasmen ta överhanden. En nybörjade i svampskogen bör ta det säkra för det osäkra.

– Om du ser en svamp du inte känner igen – ta hem den och undersök den. Kolla i en bok eller fråga någon som vet mer om svamp än du själv, säger Ingmo D’Amario.

Den som vill undvika att skogsutflykten slutar i en sjukhussäng bör dessutom vara särskilt försiktig med svampar som växer på stubbar. Där trivs nämligen den dödliga gifthättningen. Ett annat tips är att vara petig med svamparnas färskhet, oavsett om de är av en ätbar art.

– Det är viktigt att de är fasta och fina. De flesta svampförgiftningar beror inte på att man har plockat fel svampar utan på att man valt svamp som inte är av tillräckligt bra kvalitet eller att man tillagat den på fel sätt, säger Ingmo D’Amario.

Mer läsning

Annons