Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blomstrande broderi och musikaliskt måleri

På Galleri S visar Ingrid Aronsson sin konst.

Det är tolv år sedan hon hade en separatutställning och det var fullt med nyfikna besökare på Galleri S på vernissagen i lördags.

Utställningen har två delar där textilkonst och akvareller samsas.

Ingrids broderikonst är härligt färgstark och fri. I texten står det att det är precis vad det handlar om; frigörelse från måsten och givna regler. Akvarellerna är lite mera lama till uttrycket. Det blir kollision och på snudd för mycket motsatser när de båda uttrycken möts.

Akvarellerna påvisar en skicklighet i utövandet men berör inte så mycket. Annat är det i det textila, där man anar självsäkerhet och skapandet får rinna iväg på ett härligt befriande sätt. Det blir lekfullt, man kan se vissa likheter med Berta Hanssons applikationer. Det finns även drag av helgon som kan skymta i bilderna, bara anas i konturerna.

Ingrid Aronsson blomstrar i det textila uttrycket och jag hoppas att det inte dröjer lika länge tills nästa gång hon har en separatutställning. Då hoppas jag att hon kan lita fullt ut på sina fria broderier och inte kompromissar med det andra som är lite tillrättalagt och duktigt. Det är spännande och roligt på galleri S.

På Härke konstcentrum ställer Gunnel Lundholm ut sin konst.

Hon blandar olika material med akvarellpapper som grund, sedan går hon på med bland annat kol och guldfärg. Det är lekfullt och forsande som ett musikstycke.

Gunnels starka musikintresse slår över i konsten och hon spelar också violin för oss besökare. Bilderna blir som musikstycken men översatta till konstverk. Det kunde inte vara tydligare och mera samspelt.

På sina håll är verken lite överarbetade, men jag tror att upplevelsen och njutningen i skapandets stund är huvudsyftet och kanske är det inte intressant att gå in i efterhand och konstruera om. Syftet är att få fram rörelse och rytm. Det tycker jag att Gunnel lyckas med.

Linda Petersson