Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blockpolitiken ger SD inflytande

Till det sorgligaste med den svenska borgerligheten är att de så tydligt väljer blockpolitikens väg även när det betyder att man ger Sverigedemokraterna inflytande. Man borde hålla sig för goda för det, med tanke på att främlingsfientliga SD ju är ett parti som gör misstänksamheten mot den andre till sitt politiska instrument. SD polariserar och gör skillnad på folk och folk.

Nu tar de borgerliga ytterligare ett steg även i rikspolitiken. Genom att inte ens försöka förankra budgeten över blockgränsen, ger man SD chans att påverka.

I det läget försöker de borgerliga nu lägga skulden för detta på oppositionen! Det är sossarnas fel att SD får inflytande om man får tro dagens regering! Det är verkligen befängt. Är det inte regeringen som ska regera? Självklart! Ska oppositionen sluta att lägga egna förslag för att regeringen misslyckas med att nå majoriteter? Naturligtvis inte.

Dessutom kritiserar Moderaterna sossarna för att ändra budgetreglerna i riksdagen. Den anklagelsen faller tydligast eftersom regeringen tidigare tolkat reglerna på samma sätt.

Att regeringen Reinfeldt nu inför en femte skattesänkning, beror på att SD ändrat sig och nu godtar ett sådant. Fredrik Reinfeldt drar sig inte för att utnyttja den positionsförändringen.

Samtidigt försöker han tänja gränserna. Han hoppas kanske på nytt minoritetsregerande efter valet? Men genom att samtidigt lägga förslaget att höja brytpunkten för statlig skatt så öppnar han för riktig kohandel med SD, som än så länge säger nej och nu stöder de rödgröna i skatteutskottet.

Måtte Reinfeldt inte överskrida även den gränsen. Fakta i målet är att riksdagsordningen sen 90-talskrisen gjort det möjligt att regera i minoritet eftersom en opposition måste enas om ett budgetförslag för att slå regeringens förslag.

Syftet med det är att stärka regeringen. Samtidigt vill man undvika risken att en minoritetsregering urholkar statsfinanserna på ett oansvarigt sätt. Det gör att riksdagen både kan ifrågasätta ökade utgifter och sänkta skatter eftersom de försvagar budgetsaldot på samma sätt.

Dagens ordning försvaras av både sossar och miljöpartister i den utredning som ännu inte lagts fram. Moderaterna däremot vill ändra de regler som ger de rödgröna möjlighet att i höst ifrågasätta de tre miljoner i sänkt statsskatt som regeringen föreslår i sin budget.

De pengarna kan mycket väl behövas till reformer när en ny regering tar över. Det är inte särskilt ansvarsfullt att låna till skattesänkningar. Lån bör användas till effektiva sätt att ordna jobb, som investeringar infrastruktur.

Sverige behöver en regering som inte flörtar med SD för att få igenom sina förslag.