Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blocköverskridande initiativ behövs för somaliska familjer

Liberala DN beskriver den nya regeringens linje som en fortsättning i samma fotspår. Sen slår man fast att det inte blir några eftergifter åt främlingsfientligheten. Förhoppningsvis har man rätt. Fast den som ser vad som händer i dag måste ändå oroa sig. Det är bara någon månad sen polisen i Stockholm avvisade romer från Bulgarien och Rumänien i strid med EU:s fördrag om fri rörlighet. Det sker i samma veva som Frankrike, under hård kritik från EU, agerar i ännu större skala mot läger med romska invånare.

Det vi ser är ett uttryck för det Göran Persson (S) 2004 kallade "social turism", något han fick hård kritik för från borgerligt håll. Och få kan väl säga att det inte är ett problem också om det skulle sluta med att tiggeriet övergår till utnyttjande av det sociala skyddsnätet. Fast när reglerna om öppenheten finns där, är det inte acceptabelt att en viss, i hemlandet redan diskriminerad folkgrupp pekas ut och bestraffas kollektivt på detta sätt.

Vågar regeringen ändra inställning, eller gör rädslan för Sverigedemokraterna att man ligger lågt?

Ett annat exempel kom i går morse i radioekot. Där visades hur det blivit nära nog omöjligt för somalier med uppehållstillstånd att få hit sina familjer från krigets Somalia. Bakgrunden är att anhöriga utan pass inte längre får uppehållstillstånd. Och Somalia saknar giltiga pass sen nationens sammanbrott 1991.

Bakgrunden till den hårda linjen är att många asylsökande gör sig av med sitt pass för att få stanna. Det kan med fog sägas underminera asylrätten. Men det kan inte få hindra återförening av familjer!

– Man får skämmas som svensk. Det blir värre och värre, som Röda Korsets representant säger. Vågar regeringen ändra princip med Sverigedemokraterna i riksdagen? Kanske det är läge för ett blocköverskridande initiativ för att visa att det inte är de fem procent som stöder det främlingsfientliga partiet, som styr svenskt flyktingmottagande och asylpolitik?