Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blockaden måste få ett slut

Egypten har redan tagit ett viktigt steg genom att öppna gränsen till Gaza för de livsviktiga förnödenheter som behövs för återuppbyggnad efter kriget och för ett anständigt liv, såsom rent vatten och fungerande avlopp. Om Egypten gör det för att en möjlighet öppnat sig när Israel står så tydligt isolerat, eller om det beror på att den egyptiska befolkningen kräver det, är osäkert. Viktigt är det ändå.

Viktigt är också att FN:s säkerhetsråd kunde enas om ett relativt skarpt formulerat uttalande. Värt att notera är att också USA ställer sig bakom uttalandet. I det första turkiska förslaget slogs fast att Israels agerande var ”ett klart brott mot internationell lag”, och att FN borde göra en internationell undersökning av händelsen.

De flesta av de dödade tycks ha varit turkiska medborgare. Detta innebär att de – fram till det israeliska anfallet på Gaza – goda förbindelserna mellan Turkiet och Israel nu nått en absolut bottennivå. Det i sin tur är ett problem för USA som har behov av Turkiet – inte minst militärt – samtidigt som sympatin för Israel är självklar för många amerikaner oavsett vilka våldsdåd som kommer från dagens extrema högerregering.

Uttalandet från EU mot Israels övervåld är inte heller speciellt tydligt. EU är däremot väldigt tydligt i kravet att blockaden av Gaza måste upphöra.

En sådan här gång är det lite extra olyckligt att Sverige har en borgerlig regering. Carl Bildt (M) har visserligen varit tydlig när han uttalar sig mot blockaden. Men Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har också varit föredömligt tydlig i sitt avståndstagande från Israels agerande som hon kallat ”oanständigt övervåld”.

Samtidigt uppmanar Sahlin Sverige att kalla hem sin militärattaché från Israel och att arbeta för Sverige bör nu agera för att EU:s handelsavtal ska ”suspenderas” Självklart bör EU:s associationsavtal med Israel brytas så länge Israel inte respekterar internationell rätt. Det borde ha gjorts redan vid Gazakriget.

Jag räknar mig på intet sätt som Israelvän. Principiellt är det lika tvivelaktigt att dela ett land mellan två folk baserat på fördrivning, som det var i exempelvis Bosnien. Men där som i Palestina har vi den verklighet vi har. Den enda fred som är tänkbar i dag är en tvåstatslösning där en livskraftig palestinsk stat är en del.

Ett stort hinder för den lösningen är den israeliska belägringsmentalitet som gör att så många israeler inte ser vad som händer.