Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixtnedslag på festival – en livshotande skadad

Blixten har slagit ner på Bråvallafestivalen i Norrköping.
Flera personer ska vara skadade.
– Det var den värsta smällen jag någonsin hört, säger Karolin Enerlöv från Frösön.

Annons

En man i 20-årsåldern från Bromma är livshotande skadad, uppger landstinget i Östergötland. En kvinna i 20-årsåldern från Bromma är allvarligt skadad, liksom en man i 20-årsåldern från Idre.

Helen Eriksson, som arbetar i sjukvårdstältet på Bråvalla, uppger för Sveriges Radio P4 Östergötland att fem personer är förda till sjukhus.

Ett antal personer har också chockats, efter besök i sjukvårdstältet tar socialtjänsten hand om dem.

– Vi har haft ett åsknedslag. En person har förts till sjukhus med ambulans. Två personer vårdas lokalt på festivalområdet, säger Tommy Johansson, polisens presstalesman på Bråvalla.

Karolin Enerlöv från Frösön satt tillsammans med två kompisar i ett tält i skydd för regnet bara 200 meter från blixtnedslaget.

– Det kom det en rejäl åsksmäll och man hörde att det kom allt närmare. Och sedan slog blixten ner. Det var den värsta smällen jag någonsin hört, säger hon.

Karolin Enerlöv och hennes vänner såg inte själva blixtnedslaget men två andra vänner kom in i tältet och berättade att sett att en kille blivit träffad och att det rök om honom.

– Jag skickade ett sms till min tvillingbror Gustav som också är här på festivalen och frågade om han levde. Telefonen var helt död men efter en stund fick jag svar att han var ok, det var jätteskönt, säger Karolin Enerlöv.

För två år sedan inträffade en liknande olycka, då blixten slog ned i Peace and Love-festivalens område i Borlänge. Ingen blev direkt träffad av blixten men flera på campingen och festivalområdet fick mycket kraftiga stötar, och 17 personer fördes till sjukhus. Ingen av dem skadades allvarligt.

Festivalarrangörerna skriver i ett pressmeddelande att mobilnätet är överbelastat. Det är svårt för oroliga föräldrar att nå sina barn och besökarna uppmanas att skicka sms.