Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixtkrönikan: Damkronorna hamnade i rysk stormvind

Publiken bestämde tonläget.

Ryssland tempot.

Då blåstes Damkronorna långa stunder halvvägs ut i Svarta havet.

Det här var något annat än 1–0 mot Japan.

Det här var något annat än 4–0 mot Tyskland.

1–3 mot Ryssland var ett hett välkomnade till spelet om medaljerna i den olympiska turneringen i Sotji.

Säkert mycket nyttigt också, speciellt som Damkronorna klarade av att klamra sig fast i matchen.

0–2 var på väg att sticka iväg till mycket mer i andra perioden, men Valentina Lizana Wallner tog mer än det gick att begära egentligen.

Men när ryskarna tappade lite fart och blev lite stillastående, fungerade den svenska, mer uppstyrda, taktiska spelet bättre – och hoten framåt kom.

Det var också starkt av Sverige att komma tillbaka, och med bra forechecking vinna puck i offensiv zon flera gånger i sista perioden,

På många sätt var matchen en riktig upptrappning inför kvartsfinalen mot Finland, som redan mött Kanada (1–3), USA (0–3) och Schweiz (4–3 efter förlängning).

Det gäller att överleva en anstormning, hitta linjerna – sedan ta de chanser som bjöds.

Mot Ryssland var det nära att det lyckades.

D-e-t går att jämföra herr- och damidrott – i vissa lägen. För den som såg matcher mellan Sovjet och Tre Kronor i slutet av 70- och början av 80-talet förstår matchbilden.

Först efter 12,45 fick Sverige iväg det första skottet som den ryska målvakten Anna Prugova behövde ägna något större intresse.

Då hade Ryssland smattrat iväg tolv mot Valentina Lizana Wallner, och anfallsvåg efter anfallsvåg sköljde in i den svenska zonen som om Svarta havet hade vaknat på fel sida.

Men det var bara de ryska damerna som gjorde som herrarna tidigare under dagen i Bolsjojpalatset – hakade på den enormt högljudda och tokpatriotiska publiken.

Arenan Sjajaba hoppade omkring i OS-området bland de andra jättearenorna, och bestämde sig inte för att stå stilla förrän en bit in i den andra perioden då Sverige lyckades få ned tempot.

Men efter halva perioden dundrade backen Aljona Chomitj in 2–0, och Sjajba stod på högkant igen i volym.

Men Sjajba, ryska för puck, tvingas lägga sig platt igen när Pernilla Winberg drog ned volymknappen med minuten kvar av andra perioden.

Nu väntar säsongens sjunde Finnkamp i lördagens kvartsfinal. Facit hittills är fem förluster och bara en seger.

Det var just Finland som vann bronsmatchen i Vancouver efter förlängning, och där skaffade ett övertag på Damkronorna.

En beställning på en skräll är härmed inlämnad.