Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixtkrönika: Rivstart räckte till smakstart för Tre Kronor

Säker seger i premiären mot Tjeckien, men fick Pär Mårts några svar?

Svårt att säga då tjeckerna inte ställde någon fråga förrän det var för sent.

Tre Kronor fick en bra start på OS-turneringen i Sotji, en bra dag på jobbet där man inte behövde gå på alla cylindrar, men det var homogent rakt igenom.

Sedan är det ju också så att ska du gå hela vägen fram till finalen om tio dagar, och också ´vinna den, måste du ha turneringens bästa målvakt.

Henrik Lundqvist var bra, Jakub Kovar i tjeckernas mål var, tja om man vill vara snäll, sådär. Det tyckte också tjeckledningen som satte in Sverigebekantingen Alexander Salak efter knappt 21 minuters spel.

Tre Kronor har varit på is i Sotji tre gånger innan nedsläpp mot Tjeckien. Första passet var jetlaggat, det andra nötte man power play under en timme och det tredje var ett försiktigt uppvärmningspass matchdagen.

Men power play-spelet satt direkt, och framför allt var det en magnifik Erik Karlsson som styrde från blå, matade skott och satte skräck i tjeckerna. 1–0 kom också på en följd av en utvisning. 4–0 var också en bomb från Ottawa-Karlsson i pp och där har Tre Kronor att vapen som är oerhört svårt att freda sig emot.

Visst, Tjeckien skapade lite nerv i mitten på den andra perioden via två snabba reduceringar, men särskilt oroligt blev det aldrig.

Nu är det ju så att man inte vinner guldet genom att vinna den första matchen, det är vinst i turneringens sista som gäller och OS är ju upplagt så att man kan torska de tre första gruppspelsmatcherna, och ändå ha chansen på guldet.

För Tre Kronrors del gäller att inte få hybris, att pränta in i gruppen att Tjeckien såg ointresserat redan från start och när Henrik Zetterberg direkt i inledningen av den andra perioden var tjeckerna på väg tillbaka till förläggningen i OS-byn.

Vad var då bäst?

Tja, Henrik Lundqvist stabila målvaktsspel och att backsidan kändes stabil, Niklas Kronwall en defensiv jätte, Erik Karlsson ett gigantiskt offensivt vapen och förstakedjan med Steen, Zetterberg och Landeskog ser ut att kunna leda offensiven. Kapten Zetterberg chefar verkligen i det här laget.

Dessutom var box play-spelet stabilt.

Det finns också att plocka ut en hel från övriga kedjorna också, men självklart, Alois Hadamczik har betydligt mer att fundera på än Pär Mårts.