Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixtkrönika: En lektion i överkörning

Slå upp eller googla ordet chockstart och du får se en bild från OS-semifinalen USA-Sverige.

3–0 och 26–0 i skott efter dryga 11 minuter...

Som sagt, amerikanskorna blåste Damkronorna av banan och det var aldrig nära att det här skulle bli en match. Det var klasskillnad och kattens lek med råttan och överkörning eller vad du vill.

Nej, det var ingen skräll heller att USA, världens kanske bästa lag, tämligen enkelt skulle vinna över Sverige, men att det skulle trampa plattan så hårt i mattan från början, och att Sverige skulle vara så svarslöst var trist.

29–1 i skott efter den första perioden, 10 minuter in på den andra perioden hade USA skjutit ytterligare 16 skott och gjort 4–0. Innan perioden var över hade Lizana Wallner gett upp och lämnat över till Kim Martin som fick ställa sig puckregnet. Även Martin var bra och Tre Kronor föll i inte på grund av svagt målvaktspel, i alla fall.

Inför matchen, i det här klassiska "tro på dig själv-snacket", pratades det en hel del att USA:s akilleshäl var målvakten Jessie Vetter och att Valentina Lizana Wallner är klassen bättre. Det kan säkert stämma, och Valle gjorde också en grym match och räddade 44 skott. Men Vetter testades inte en gång. Sverige hade inte en målchans under två första perioderna.

Hon var överlägset rinkens bäste spelare, men vad hjälper det när Damkronorna bara fick hålla till i egen zon i två perioder innan USA drog ned på tempot.

Nu kom Kim Martin Hasson in, släppte bara in en puck (självmål...) och räddade en straff, men självklart hade det inte gjort någon skillnad om Kim startat matchen. Och det var väldigt skönt för Damkronorna att få göra en anständig tredje period och dessutom få hål på Vetter (Anna Borgqvist).

Varför USA är klasser bättre? Pucktempot, skickligheten med puck och framför allt skridskoåkningen. Damkronorna såg långsamma ut i varje moment, både i spelet med och utan puck.

För Damkronorna är det bara att bryta ihop och komma igen och spela den match de kan vinna, bronsmötet.