Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixthalka? Så vet du!

Färgsprakande löv på träden, en mörknad fuktig vägbana – eller är det kanske halkan som slagit till?

Annons

Vinterväglag syns tydligt och instinktivt sänker de flesta hastigheten för att inte halka av vägen eller in i en stolpe. Men det finns väglag som är minst lika halt – men osynligt och svårförutspått. Det är blixthalkan det handlar om.


Blixthalkan har oftast en matt yta och påminner till utseendet mest om en våt vägbana. Blixthalka är därför farlig i dubbel bemärkelse; inte nog med att den gör asfalten extremt hal, dessutom är den svår att skilja från mindre halt väglag.


Den här typen av halka uppstår ofta under hösten, med lite otur innan vinterdäcken kommit på; Blixthalka uppstår vid underkylt regn, frysande regn och vid kraftig dimma. Precis som vilken september, oktober eller novemberdag som helst.


Underkylt regn innebär att regndropparna som faller har en temperatur under nollstrecket och de fryser så snart de landar på vägbanan. Det motsatta är frysande regn. Det är när regndropparna är varmare än noll grader, medan marken håller minusgrader och dropparna fryser när de träffar marken.


Vinterdäcken får ju sättas på från och med första oktober – men det är lätt att dra ut på en sån sak. Kan ju kännas onödigt att slita på dubbarna och miljön i onödan. Det skall man förstås försöka undvika – utan att tulla på säkerheten såklart.Nyhetsbyrån NA Media