Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blivande brudpar och rykande vulkan på ostar från länet

All respekt för Milko och andra liknande inrättningar.

Länets – troligen hela landets – mest nyhetsuppdaterade mejeri återfinns dock på Åsberget, öster om Bräcke.

Annons

Från detta mejeri, i grund och botten ett getmejeri, kan man just nu köpa:

”Victoria och Daniel”, en specialdesignad komjölksbaserad variant, som är Åsbergetmejeriets och därmed ett av länets bidrag till hyllningskören inför kronprinsessbröllopet i sommar.

Design: Ann Klensmeden.

”Eyjafjallajökull”, en färsk- ost ystad på komjölk innehållande aprikosbitar och kokos och med björkaska(!) utvändigt och där lavan/magman utgörs av av mörkgult havtornspulver.

Design: Mejeriassistenten Gro Hylén.

”Victoria & Daniel” är framtagen efter en idé och på beställning av en kund, Lindhags ost, en småländsk grossist som uttryckt önskemål om en ny och rojalistisk ostprodukt.

– Vi hade funderingar på att tona ner namnet till ”Prinsessan” eller någonting sånt, men det gillade inte kunden, och i dag det känns som om jag måste ge kunden rätt, säger Ann.

Ann Klensmeden har ystat ihop ett lager om ett ton Victoria & Daniel och räknar således med en skaplig försäljning i sommar.

Den kungligt förtecknade osten baseras på kravmjölk från Jönssons gård i Skylnäs, söder om Pilgrimstad.

Den kungliga osten är en mjuk, mognadslagrad camebertminnande ost som har sina bästa gomkittlarprestanda i en ålder av 8–10 veckor.

Den har som sig bör lite adligt blått i sig, detta i form av det odlade möglet penicillium roqueforti.

Det blå möglet på utsidan är av släktet penicillium candidum.

När LT på onsdagen provsmakade skapelsen hade den ett stänk av bäska i sig, något som enligt Ann försvinner efter en kort tid i kylskåpet eller en halv dag i rumstemperatur.

Reklamförlaget, Nilla Boström, i Bräcke har designat emballaget.

Den nya osten kommer i helgen att visas vid Noliamässan i Sundsvall varefter den kommer att finnas ute på marknaden i hela landet.

Huruvida ”Victoria & Daniel” kommer att få äran att förekomma i något konungsligt sammanhang framöver återstår att se.

En metod skulle ju kunna vara att förse svärföräldrarna Westling i Ockelbo med en bit för insmuggling i de kungliga köksgemaken...