Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blivande brudpar och rykande vulkan på ostar från länet

All respekt för Milko och andra liknande inrättningar.

Länets – troligen hela landets – mest nyhetsuppdaterade mejeri återfinns dock på Åsberget, öster om Bräcke.

Från detta mejeri, i grund och botten ett getmejeri, kan man just nu köpa:

”Victoria och Daniel”, en specialdesignad komjölksbaserad variant, som är Åsbergetmejeriets och därmed ett av länets bidrag till hyllningskören inför kronprinsessbröllopet i sommar.

Design: Ann Klensmeden.

”Eyjafjallajökull”, en färsk- ost ystad på komjölk innehållande aprikosbitar och kokos och med björkaska(!) utvändigt och där lavan/magman utgörs av av mörkgult havtornspulver.

Design: Mejeriassistenten Gro Hylén.

”Victoria & Daniel” är framtagen efter en idé och på beställning av en kund, Lindhags ost, en småländsk grossist som uttryckt önskemål om en ny och rojalistisk ostprodukt.

– Vi hade funderingar på att tona ner namnet till ”Prinsessan” eller någonting sånt, men det gillade inte kunden, och i dag det känns som om jag måste ge kunden rätt, säger Ann.

Ann Klensmeden har ystat ihop ett lager om ett ton Victoria & Daniel och räknar således med en skaplig försäljning i sommar.

Den kungligt förtecknade osten baseras på kravmjölk från Jönssons gård i Skylnäs, söder om Pilgrimstad.

Den kungliga osten är en mjuk, mognadslagrad camebertminnande ost som har sina bästa gomkittlarprestanda i en ålder av 8–10 veckor.

Den har som sig bör lite adligt blått i sig, detta i form av det odlade möglet penicillium roqueforti.

Det blå möglet på utsidan är av släktet penicillium candidum.

När LT på onsdagen provsmakade skapelsen hade den ett stänk av bäska i sig, något som enligt Ann försvinner efter en kort tid i kylskåpet eller en halv dag i rumstemperatur.

Reklamförlaget, Nilla Boström, i Bräcke har designat emballaget.

Den nya osten kommer i helgen att visas vid Noliamässan i Sundsvall varefter den kommer att finnas ute på marknaden i hela landet.

Huruvida ”Victoria & Daniel” kommer att få äran att förekomma i något konungsligt sammanhang framöver återstår att se.

En metod skulle ju kunna vara att förse svärföräldrarna Westling i Ockelbo med en bit för insmuggling i de kungliga köksgemaken...