Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir "Wall Street 2" samma kultfilm?

För 23 år sedan definierade filmen "Wall Street" en hel epok.

Händer samma sak med uppföljaren, "Money never sleeps"?

Förmodligen inte. Här kommer några av skälen.

Det finns filmrepliker som går direkt in i kulturens centrala nervsystem och stannar där.

"You talking to me?" från "Taxi driver".

"Toto, I've a feeling we're not in Kansas any more" från "Trollkarlen från Oz".

"Tre solar, Hanna. Det bådar inte gott" från "Tre solar".

Och en av de allra mest episka - i betydelsen "sammanfattande av en epok". När Michael Douglas som kejsarkapitalisten Gordon Gekko i "Wall Street" inför ett dödstyst auditorium utbrister: "Greed is good".

Kokar ner tidsandan

Michael Douglas oneliner är bara en av förklaringarna till att "Wall Street" från 1987 blivit en av få filmer som blir mer än en film, som lyckas koka ner tidsandan till en oförglömlig buljong.

Nu är det dags igen. På fredag har "Money never sleeps" svensk premiär. Michael Douglas finns åter på plats, liksom den förre huvudrollsinnehavaren Charlie Sheen (i en liten biroll).

Men blir det samma succé? Kommer en ny generation börsmäklare nu rusa ut ur biomörkret och ta över den finansiella världen?

Knappast.

Här förklarar vi varför:

+ Kapitalist är trist. När "Wall Street" hade premiär i december 1987 var det inte många som visste hur det såg ut i kapitalismens finrum. Utrymmet för mytbildning var gigantiskt. I dag har vi, tack vare internet, börssidor och femtusen tv-kanaler, en rätt bra inblick på börsgolven. Och SÅ kul är det inte därinne.

Få bättre skurkar

+ Gekkofiguren. Ärligt talat: Det finns få bättre filmskurkar än Gordon Gekko i Michael Douglas gestalt. Kotlettfrisyrer, whiskyglas, breda hängslen och en komplett brist på moral. Säga vad man vill om Josh Brolin som spelar den nya skurken - han kommer aldrig få någon att byta frisyr.

+ Handlingen. Ung kapitalist på väg uppåt vill rädda ett rädda sympatiskt företag men förförs av moraliskt tveksam superkapitalist till mentor. Bra story! Men har vi inte sett den förut? Jo, och det är sällan lika kul andra gången.

+ Onelinern: "Everyone is drinking the same Kool-Aid" har som episk oneliner inte riktigt samma förmåga att eka genom tidsandan som "Greed is good".

+ Filmen. Filmsajten rottentomatoes.com sammanställer de amerikanska filmkritikernas omdömen. Där har "Wall Street" fått ett snittbetyg på 79 procent. "Money never sleeps" ligger på 60 procent. Den är, helt enkelt, inte en lika bra film.